ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Μιλώντας με πράξεις!

Οι πράξεις μιλάνε κι όμως συχνά προτιμούμε τα λόγια, γιατί το να πεις, μοιάζει πιο εύκολο! Πράγματι, το να πράξουμε από τα να πούμε είναι δυσκολότερο. Θέλει κότσια και δυστυχώς ή ευτυχώς,  δεν τα έχουμε όλοι!

Με τα λόγια, μπορούμε να δώσουμε μεγάλες υποσχέσεις, ομορφαίνοντας την πραγματικότητα.

Μπορούμε να  κάνουμε την πραγματικότητα λιγότερο ρεαλιστική. Να πούμε στους άλλους αυτά που θέλουν και περιμένουν να ακούσουν. Να πείσουμε τους ευκολόπιστους, να κερδίσουμε χρόνο, να τάξουμε – με άλλα λόγια – λαγούς με πετραχήλια!

Κι ύστερα έρχεται η ώρα της κρίσης…

Ωραία όσα ειπώθηκαν και ακόμα ωραιότερα, εκείνα τα λόγια που ύστερα τα ακολούθησαν ή τα απέδειξαν οι πράξεις. Τι έγινε όμως με όσα ειπώθηκαν και απλά ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου; Δυστυχώς δε μας χαρακτήρισαν!

Ο καθένας μας χαρακτηρίζεται από τις πράξεις του – είτε καλές, είτε άσχημες. Κι αυτό είναι γεγονός, από όποια οπτική γωνία και να το δούμε : ιστορικά, πολιτικά, επαγγελματικά, φιλικά, ερωτικά! Οι πράξεις μας – και όχι τα λόγια μας – χαρακτηρίζουν την ποιότητά μας, αποτυπώνουν στα μάτια των άλλων το χαρακτήρα μας. Κυριολεκτικά αποτυπώνουν! Οι πράξεις μιλάνε ενώ τα λόγια χάνονται, γίνονται αέρας. Οι πράξεις μένουν, δείχνοντας ποιοι είμαστε  πραγματικά, αναιρώντας τον εικονικό κόσμο που πλάσαμε με τις λέξεις μας

Πράγματι, εκείνο που βλέπουμε, μας  πείθει περισσότερο από εκείνο που ακούμε, σωστά;

Υπάρχουν βέβαια και οι στιγμές που τα λόγια κάποιου θα ακουστούν αρκετά πειστικά. Όχι επειδή χρησιμοποίησε όμορφες λέξεις, απλά είτε επειδή τη συγκεκριμένη στιγμή είχαμε ανάγκη να τα πιστέψουμε, είτε επειδή το βλέμμα  ήταν ειλικρινές. Και μπορεί έτσι να ήταν τότε… Τώρα όμως;

Τα λόγια δε χρειάζονται ιδιαίτερη προσπάθεια όπως οι πράξεις!

Ξεστομίζονται ευκολότερα από όσο θα έπρεπε μερικές φορές. Ξεστομίζονται χωρίς να ξέρουμε αν μπορούν να συμβαδίσουν με τις πράξεις μας. Και όχι πως το κάνουμε επίτηδες αλλά οι πράξεις απαιτούν μόχθο, ισχυρή θέληση και επιμονή. Και όταν έρχεται η ώρα τους, βλέπουμε πως ίσως τελικά να μην είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτά που είπαμε, παρόλο που μπορεί τότε να τα εννοούσαμε.

Ευτυχώς  όμως τα δύσκολα δεν είναι για όλους! Ευτυχώς, διότι έτσι κάποιοι ξεχωρίζουμε από τους άλλους! Είναι οι πράξεις μας που μας διατηρούν αξέχαστους και ιδιαίτερους στις μνήμες κάποιων. Και οι περισσότεροι εύχονται να γνωρίσουν τέτοιους ανθρώπους. Ανθρώπους που θα πουν λίγα και θα πράξουν πολλά! Μόνο που αυτοί οι άνθρωποι σπανίζουν σήμερα… για αυτό και όταν υπάρχουν γύρω μας κάνουν έντονη διαφορά!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, προτού πούμε κάτι, ας σκεφτούμε κατά πόσο μπορούμε να το πράξουμε! Γιατί στο τέλος έτσι θα εκτιμηθούμε, από όσα κάναμε και όχι από όσα είπαμε!

Όσο πιο πολλά λέμε, τόσο μικραίνει η αξία μας και όσο πιο πολλά δείχνουμε τόσο μεγαλώνει. Δύο ποσά αντιστρόφως ανάλογα τελικά!

*Φωτογραφία από Yogendra Singh 

Related Posts

4 thoughts on “Μιλώντας με πράξεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *