ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχικές διαταραχές: πόσο δίπλα μας ή πόσο μακριά μας;

ψυχικές διαταραχές

Ως  ψυχική ασθένεια (mental illness), χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ασθένεια ή διαταραχή του νου συμπεριλαμβανομένης ψυχιατρικής, κύριας διαταραχής ή διαταραχή διάθεσης! (Mental Health Act, 1983).

Αρχικά, η πρώτη απορία που μου δημιουργείται είναι ότι, ενώ πρόκειται για διαταραχή του νου, όπως προκύπτει και από την ξένη ορολογία, για ποιο λόγο μεταφράζεται στα ελληνικά ως ψυχική ασθένεια κι όχι ως νοητική;

Τι είναι η ψυχική υγεία;

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτό συμβαίνει, καθότι η ψυχική μας υγεία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις σκέψεις μας, άρα και σε επέκταση από το νου μας! Δυστυχώς όμως δεν κάνουμε όλοι  αυτό το συνειρμό! Πολλοί από εμάς όταν ακούσουν ότι κάποιος πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, το μυαλό μας πάει στο «Δαφνί» ή τέλος πάντων σε κάποιον ο οποίος δεν θεωρείται  και πολύ στα λογικά του!

Δεν σας κρύβω ότι κάποτε πίστευα κι εγώ κάτι παρόμοιο. Πολλές φορές οι αχαρτογράφητες και άγνωστες περιοχές θεωρούνται αυτομάτως και επικίνδυνες!Ίσως και γι’αυτό οποιοδήποτε πρόβλημα ψυχικής υγείας να συνδέεται αυτόματα με κάτι κακό.

Γνωρίζατε ότι:
  • από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη, το άγχος/στρες και οι διαταραχές ύπνου 
  • 1 στους 4 ανθρώπους  βιώνουν κάθε χρόνο κάποια ψυχική διαταραχή (https://www.time-to-change.org.uk/about-mental-health)
  • η ντροπή που νιώθουν για να μιλήσουν γι’αυτό και η σιωπή την οποία επιλέγουν, μπορεί να είναι το ίδιο άσχημες για την υγεία τους, όσο η ίδια η διαταραχή
  • περίπου το 30% των ενηλίκων, θα αντιμετωπίσει μια διαταραχή άγχους κάποια στιγμή στη ζωή του (https://www.therapia.gr/diaxeirisi-agxous/)
  • 1 στους 8 νέους ανθρώπους  θα βιώσουν κάποια ψυχική διαταραχή

Άρα, τελικά οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι ούτε τόσο σπάνιες, ούτε τόσο μακριά μας, ούτε αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους ή αποκλειστικά κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων! Είναι κάτι που μας αφορά όλους! Είναι κάτι συνηθισμένο! Είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε!

Πώς να στηρίξουμε κάποιον που πάσχει από ψυχική ασθένεια

Είναι σημαντικό  να στηρίζουμε τους ανθρώπους μας, αν αισθανόμαστε ότι κάτι συμβαίνει. Να τους ακούμε! Να είμαστε ανοιχτόμυαλοι μπροστά στις ψυχικές διαταραχές. Να χτίζουμε τη γνώση μας.

Να μην τις θεωρούμε κάτι τόσο παράταιρο και ξένο αλλά ούτε και κάτι παράλογο να συμβεί σε εμάς!

Να μην αντιδρούμε αρνητικά σε τέτοιες έννοιες και λέξεις!

Ο άνθρωπος που πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή δεν είναι ούτε εγωιστής, ούτε αγνώμονας, ούτε τεμπέλης, ούτε τοξικός, ούτε αδύναμος. Παλεύει συνέχεια με το μέσα του. 

Καλό θα είναι να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο προσεχτικοί και πιο ανοιχτοί σε τέτοιου είδους θέματα. Να σταματήσουμε να τα θεωρούμε ταμπού. 

Να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου. Να διαβάσουμε πάνω στο θέμα που μας απασχολεί επιστημονικά άρθρα και έρευνες και να ζητήσουμε τη γνώμη κάποιου ειδικού! Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Όσο και να το αποφεύγουμε, μόνο κάποιος που ειδικεύεται στο θέμα και έχει την απαραίτητη γνώση θα μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση και να μας κατευθύνει σωστά!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα ακούσουμε για κάποια ψυχική ασθένεια, ας μην κλείσουμε τα αυτιά μας κι ας μην αντιδράσουμε σαν να ακούσαμε το χειρότερο πράγμα στον κόσμο… Είναι κι αυτό μια αρχή!

Mάθε περισσότερα: 

*Φωτογραφία από Matthew Ball

 

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Related Posts

5 thoughts on “Ψυχικές διαταραχές: πόσο δίπλα μας ή πόσο μακριά μας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *