ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Αυτοεκτίμηση: Πώς την ενισχύουμε;

9 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμηση σου!

Έρευνες στις Η.Π.Α. δείχνουν ότι 2 στους 3 ανθρώπους έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάτι που ίσως να συμβαίνει στο ίδιο ποσοστό και στον υπόλοιπο κόσμο και όχι μόνο στην Αμερική.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας οδηγούν:

  • να επιλέγουμε μη διαθέσιμες και κακοποιητικές σχέσεις
  • να αποφεύγουμε τα ρίσκα, τα οποία απαιτούνται προκειμένου να πετύχουμε τα όνειρα μας
  • να φοβόμαστε να ζητήσουμε εκείνα που πραγματικά θέλουμε 
  • να συμβιβαζόμαστε με πολύ λιγότερα από όσα αξίζουμε

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως σχετίζεται με το πιστεύω μας ότι δεν είμαστε αρκετά όμορφοι ή αρκετά έξυπνοι ή αρκετά αστείοι ή αρκετά καλοί ή αρκετά από ο,τιδήποτε. Με άλλα λόγια, υποβιβάζουμε και μειώνουμε συνέχεια τον εαυτό μας. Μήπως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να το κάνουμε αυτό; Yπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση μας!

Tρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης
1.Πίστεψε ότι είσαι τέλειος ακριβώς όπως είσαι. 

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και ανάπτυξης, αλλά ας αποδεχτούμε για λίγο τον εαυτό μας, έτσι όπως είναι. Ας πιστέψουμε ότι είναι εντάξει εδώ που βρισκόμαστε και ότι είμαστε ακριβώς εκεί που θα έπρεπε. Είναι εντάξει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να θυμώνουμε, να φοβόμαστε, να κλαίμε, να μπερδευόμαστε, να μην ξέρουμε πάντα τι θέλουμε, να νιώθουμε κουρασμένοι και χαμένοι, να ενθουσιαζόμαστε, να χαιρόμαστε, να νιώθουμε περήφανοι. Ας μην μας στέλνουμε κατευθείαν για εκτέλεση και ας αποδεχτούμε ότι όλα όσα νιώθουμε είναι φυσιολογικά.

Να μια ευκαιρία να πάρουμε τώρα το ρίσκο και να μοιραστούμε με κάποιον κάτι για το οποίο νιώθουμε δυνατά συναισθήματα και διστάζουμε να το εκφράσουμε τόσο καιρό. Ώρα να αρχίσουμε να ξεφορτώνουμε το βάρος που κουβαλάμε.

2. Ξεκίνα να συνδέεσαι με άλλους.

Πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες όπου θα μας δίνεται η δυνατότητα να σχετιστούμε με τους άλλους και να συμπεριλάβουμε τον εαυτό μας στη ζωή τους. Είτε αυτοί οι άλλοι είναι οι φίλοι μας, η οικογένεια μας, οι συνεργάτες μας, κάποια ομάδα υποστήριξης κ.τ.λ.

Μέσα από τον συσχετισμό μας με τους άλλους, νιώθουμε αγαπητοί και αποδεχτοί γι’αυτό ακριβώς που είμαστε. Πράγμα, το οποίο ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Το γεγονός ότι ανήκουμε σε μία ομάδα και εκφραζόμαστε ανοιχτά βοηθάει και στην ανάπτυξη τη δική μας αλλά και της ομάδας.

3. Φρόντισε τον εαυτό σου 

Είναι απαραίτητο καθημερινά να βρίσκουμε τρόπους να φροντίζουμε το σώμα μας και το πνεύμα μας. Είτε αυτό σημαίνει άσκηση, περπάτημα, κολύμπι, μασαζ, ένα χαλαρωτικό ντους, διαλογισμό, διάβασμα, μαγείρεμα και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να ευχαριστεί τον καθένα.

Είναι σημαντικό να κάνουμε πράγματα που μας χαλαρώνουν. Να απομακρυνόμαστε για λίγο από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αν θέλουμε να είμαστε καλά, πρέπει να επενδύουμε σημαντικό χρόνο στην ηρεμία μας.

4. Κάνε λίστα με τις επιτυχίες σου

Αυτό θα αυξήσει σημαντικά την αυτοεκτίμηση μας. Βλέποντας τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, ενισχύουμε την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για εμάς. Οδηγούμαστε στο να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά είμαστε καλοί, έξυπνοι και ό,τι άλλο μπορεί να θεωρούσαμε ότι δεν είμαστε.

Η λίστα με τις επιτυχίες θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε να μας υποβαθμίζουμε.

Και μη ξεχνάμε τις μικρές επιτυχίες, όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή μας σ’ ένα προτζεκτ, την αποφοίτηση μας από τη σχολή, το δίπλωμα οδήγησης που αποκτήσαμε, την εκμάθηση ξένης γλωσσας, την πρώτη μας δουλειά, την πρώτη μας μετακόμιση, την ανατροφή των παιδιών μας, τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους και άλλα άπειρα που επεδή τα κάνουμε αυτόματα, δεν τα αντιλαμβανόμαστε.

Συνήθως όταν δημιουργούμε τέτοιες λίστες, ψάχνουμε να βρούμε κάτι πολύ μεγάλο, ώστε να το θεωρήσουμε επιτυχία και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε. Δώσε σημασία στα μικρά και δε θα χάσεις! Όλοι έχουμε πετύχει μικρά και σημαντικά.

5. Κράτα καθημερινό ημερολόγιο επιτυχιών και εξασκήσου στον καθρέφτη

Το καθημερινό ημερολόγιο επιτυχιών από τις πιο μικρές επιτεύξεις ως τις πιο μεγάλες, ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμησή μας. Τέτοιες καθημερινές επιτυχίες είναι ότι φτάσαμε εγκαίρως  στη δουλειά μας ή στο ραντεβού μας, ότι καταφέραμε να διαλογιστούμε 10 λέπτα χωρίς διακοπή, ότι κάναμε καλά την άσκηση μας, ότι σηκωθήκαμε νωρίς για να κάνουμε τα πράγματα που θέλαμε, ότι περάσαμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας ή το συντροφό μας κ.τ.λ.  Όλα αυτά τα θεωρούμε μικρά και δεν τα σημειώνουμε ως επιτυχίες, αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν είναι. Τώρα που πήραμε μια ιδέα για όλα όσα καταφέρνουμε σε μία μέρα, ας αρχίσουμε να τα σημειώνουμε.

Όσο για την άσκηση στον καθρέφτη,  οι κατάλληλες ώρες γι’αυτήν είναι πριν πάμε για ύπνο ή το πρωί που σηκωνόμαστε. Είναι η ώρα όπου κοιτάζουμε τον εαυτό μας και του μιλάμε με όμορφα λόγια για όσα κατάφερε μέσα στη μέρα. Κάντε το και θα νιώσετε πολύ ωραία. Αποβάλλετε το άγχος ότι φαίνεστε ψώνια ή ο,τιδήποτε άλλο… Εξάλλου ποιος σας βλέπει; Mόνο εσείς!

Αντί να σας κατακρίνετε, λοιπόν, θαυμάστε σας. Μη διστάσετε να σας ανοιχτείτε και να σας πείτε όμορφα πράγματα. Πείτε επίσης και κανένα μπράβο για όσα έχετε καταφέρει. Επιβραβεύστε σας ακόμη και για εκείνα στα οποία αντισταθήκεατε! Αν για παράδειγμα καπνίσατε λιγότερο, ή είδατε λιγότερη ώρα τηλεόραση ή είπατε όχι σε κάτι που σας ζόριζε, ή αντισταθήκατε σε εκείνο το γλυκό που σας φώναζε να το φάτε, χαμογελάστε με ικανοποίηση και πείτε “Μπράβο μου!”. Αρχίστε να σας επιβραβεύετε χωρίς ίχνος ντροπής.

6. Κάνε κάποια δωρεά, εθελοντισμό ή βοήθησε άλλους

Η αυτοεκτίμηση μας ενισχύεται και μέσα από τη βοήθεια που προσφέρουμε στους άλλους, καθώς αρχίζουμε και νιώθουμε σημαντικοί, κάνοντας κάτι που έχει νόημα. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας αλλά είναι και εξίσου σημαντικό να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας.

7. Μείνε μακριά από τη λέσχη του αρνητισμού

Ας ρίξουμε μια ματιά στους γνωστούς μας και στους φίλους μας. Ποιοι από αυτούς μας ανεβάζουν και περνάμε ευχάριστα μαζί τους και ποιοι μας ρίχνουν στα πατώματα;

Ποιοι γκρινιάζουν και βρίσκουν διαρκώς κάτι με το οποίο δεν είναι ευχαριστημένοι;

Σε ποιους φταίει το σύμπαν, ο Θεός και όλοι οι υπόλοιποι και ποιοι νιώθουν συνέχεια ευλογημένοι;

Ποιοι μας εμπνέουν και ποιοι μας απωθούν;

Καιρός να αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από τους μίζερους, τους απαισιόδοξους, και γενικότερα τους αρνητικούς και να πλησιάσουμε περισσότερο τους θετικούς, τους αισιόδοξους και εκείνους που μας βοηθάνε να γινόμαστε καλύτεροι και πιστεύουν σε εμάς.

Κι αν δεν υπάρχουν τέτοιοι στον κύκλο μας, ήρθε η ώρα να βρούμε καινούριους.

8. Μάθε κάποια καινούρια δεξιότητα ή γίνε καλύτερος σε αυτή που κατέχεις ήδη

Το να προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι σε κάτι που ήδη ξέρουμε ή να μαθαίνουμε κάτι καινούριο, επίσης ενισχύει σημαντικά την αυτοεκτίμηση μας. Η εξέλιξη και η βελτίωση συμβαδίζουν με την αυτοεκτίμηση. Όσο καλύτεροι γινόμαστε, τόσο περισσότερη σιγουριά αποκτάμε για τον εαυτό μας και νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα.

9. Ζήτα επιτέλους αυτό που θες 

Φοβόμαστε την άρνηση, την απόρριψη και γενικότερα φοβόμαστε να ζητήσουμε είτε γιατί πιστεύουμε ότι δεν το αξίζουμε, είτε γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα πάρουμε. Καιρός να τα βάλουμε όλα στην άκρη. Αν ζητήσουμε κάτι και πάρουμε αρνητική απάντηση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν χάσαμε τίποτα, αφού και πριν ζητήσουμε, δεν το είχαμε.

Άρα δεν  άλλαξαν και πολλά, ούτε πήραμε κανένα ιδιαίτερο ρίσκο. Υπάρχουν μεγάλες περιπτώσεις να πάρουμε μία θετική απάντηση, εκεί που δεν το περιμένουμε.  

Άλλωστε, όσο πιο πολύ ζητάμε και όσα περισσότερα “όχι” συλλέγουμε στο βιογραφικό μας, τόσο περισσότερη ανοσία αποκτάμε στην άρνηση και ο φόβος ξεθωριάζει!

 

 

*Φωτογραφία από Zakaria Zayane 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *