ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Πραγματική Φιλία!

Σκεπτόμενη τη λέξη “φιλία” συνειδητοποιώ πως καθώς μεγαλώνουμε αλλάζουν  οι ποιότητες που ορίζουν μία πραγματική φιλία… Ή μήπως δεν αλλάζουν, απλά μικρότεροι εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων, εστιάζαμε αλλού

Μήπως ο τρόπος και τα κριτήρια, με τα οποία επιλέγαμε τους φίλους παλαιότερα, διέφεραν από τα σημερινά; 

Τα απαραίτητα συστατικά ώστε να πετύχει μία πραγματική φιλία είναι: ειλικρίνεια, σεβασμός, εμπιστοσύνη, στήριξη και το να ακούμε προσεκτικά, χωρίς να βιαζόμαστε να απαντήσουμε ή συζητώντας μόνο ό,τι μας αφορά. Αυτά ίσχυαν τότε, αυτά ισχύουν και τώρα. Και σε συνδυασμό με τη διασκέδαση και το χιούμορ, είναι ικανά να εκτοξεύσουν μία φιλία στον ουρανό.

Νομίζω πως είναι σπάνιο να διατηρηθεί μία φιλία από την παιδική ηλικία. Είναι σπάνιο διότι αλλάζουμε. Αλλάζουμε, όχι μόνο εμείς ποιοτικά, αλλάζουν και οι συνθήκες γύρω μας. Και καθώς αλλάζουμε και όλα ρέουν διαρκώς, είναι φυσιολογικό να αλλάζουν και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν.

Ο πραγματικός φίλος είναι εκείνος που θα επικοινωνήσει, ακόμα κι όταν δεν θα έχει ανάγκη να μοιραστεί κάτι δικό του. Θα επικοινωνήσει απλά επειδή πραγματικά έχει ανάγκη να σε ακούσει και να δει τι κάνεις.

Εκείνος που θεωρεί τα προβλήματά σου και τις επιτυχίες σου εξίσου σημαντικά με τα δικά του και δεν τον απασχολεί μόνο ο μικρόκοσμός του.

Εκείνος που θα σε στηρίξει στη χαρά σου περισσότερο από τη λύπη σου. Εκείνος που θα χαίρεται μαζί σου, σαν να συμβαίνει, ό,τι συμβαίνει σε σένα, στον ίδιο.

Εκείνος που θα μοιραστεί τις ιδέες σου και τα όνειρα σου κι όταν εσύ αμφιβάλλεις, θα είναι εκεί να στα υπενθυμίσει.

Εκείνος που θα σε σπρώχνει μπροστά, όταν δειλιάζεις.

Εκείνος που θα σου μιλάει ειλικρινά, όταν ζητάς την άποψη του και δεν θα σου λέει αυτό που θέλεις ή περιμένεις να ακούσεις.

Εκείνος που δεν θα μετράει ποιος έχει δώσει τα πιο πολλά και τι έχει πάρει.

Εκείνος που όταν βρίσκεστε μαζί, περνάει ο χρόνος τόσο γρήγορα και ευχάριστα που δεν τον αντιλαμβάνεστε!

Στην πραγματική φιλία υπάρχει θαυμασμός και όχι ανταγωνισμός. Ο θαυμασμός πηγάζει από την αγάπη, ενώ ο ανταγωνισμός από τη σύγκριση.

Έχουμε συνηθίσει πλέον να συγκρίνουμε τις ζωές μας μεταξύ μας, όπως κάνουμε και στα social media. Χάνουμε την αξία της στιγμής, αφού βρισκόμαστε συνέχεια σ’έναν αγώνα δρόμου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια γραμμή τερματισμού. Εστιάζουμε στο ποιος θα καταφέρει να “φανεί” πρώτος, γιατί έτσι αποδεικνύεται ποιος είναι ο καλύτερος.

Χάνουμε την ευτυχία μας. Τη ψάχνουμε αλλού… έξω από εμάς… στα μάτια άλλων.

Κι όλο αυτό επηρεάζει και τις φιλίες μας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην τις επηρεάζει; Επηρεαζόμαστε και αναζητάμε άλλα νοήματα!

Μέσα από την ανάγκη μας για επιβεβαίωση, εστιάζουμε περισσότερο στο “εγώ” κι όχι στο “εμείς”.

Δεν ενδιαφερόμαστε να στηρίξουμε, θέλουμε όμως να μας στηρίζουν.

Δεν ενδιαφερόμαστε να ακούμε τί θεωρεί ο άλλος σημαντικό, θέλουμε όμως να μοιραζόμαστε ό,τι μας αφορά.

Δεν ενδιαφερόμαστε ουσιαστικά για τη γνώμη του, γι’αυτό αμυνόμαστε και δεν ακούμε. 

Ενδιαφερόμαστε μόνο να επιβεβαιωνόμαστε και κάπου εδώ η αξία της φιλίας, αρχίζει να ξεθωριάζει. Ξεθωριάζει κι εμείς χανόμαστε στο εγώ μας…

Φιλία όμως δεν είναι το εγώ αλλά το εμείς!

*Φωτογραφία από Ben White

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *