ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ξεπερνώντας ένα χωρισμό

έντονος χωρισμός

Η μία αλήθεια είναι, ότι ο καθένας μας αντιμετωπίζει και προσπαθεί να ξεπεράσει, τελείως διαφορετικά, έναν χωρισμό! Μία άλλη αλήθεια είναι, ότι και οι επιστήμονες ακόμα ασχολούνται με αυτό το θέμα, καθώς επιθυμούν να εξετάσουν, πώς ανταποκρίνεται το σώμα μας και το μυαλό μας σε όλο αυτό!

Ο λόγος; Διότι πολύ απλά όταν βιώνουμε έναν χωρισμό, έρχονται τα πάνω-κάτω.

Ένας έντονος χωρισμός δημιουργεί και έντονα συναισθήματα!

Το γνωρίζουμε πολύ καλά, όσοι το έχουμε βιώσει! Νιώθουμε ότι ξαφνικά χάνουμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, ειδικά όταν πρόκειται για έναν χωρισμό αναπάντεχο! Για έναν χωρισμό, που δεν θέλαμε να συμπεριλάβουμε στα άμεσα σχέδια μας. Οι πρώτες σκέψεις που διασχίζουν το μυαλό μας, μόλις συνειδητοποιήσουμε τί συνέβη, είναι ότι θα είμαστε για πάντα μόνοι και ότι δεν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε ποτέ! Κάτι απολύτως λογικό και φυσιολογικό!

Οι παραπάνω σκέψεις είναι παράγωγα του πόνου και της απογοήτευσης και δυστυχώς ή ευτυχώς, περνάνε από το μυαλό όλων! Ίσως το γεγονός ότι τελικά δεν είμαστε μόνοι σε όλο αυτό, και ότι όλοι βιώνουμε παρόμοιες καταστάσεις, να αποτελεί εν τέλει και μία ανακούφιση! Η ερώτηση όμως παραμένει και απαιτεί απαντήσεις:

Yπάρχει τελικά τρόπος, να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ώστε να υποφέρει όσο το δυνατόν λιγότερο;

Και η απάντηση είναι ότι μέσα από μια επιστημονική ματιά, ίσως να είναι όλα περισσότερο δυνατά και λιγότερο ανώδυνα.

Οι ερευνητές στη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν ότι η εστίαση στα αρνητικά στοιχεία της σχέσης, βοηθάει να ξεπεράσουμε πιο εύκολα έναν χωρισμό. Με αυτό τον τρόπο, νιώθουμε λιγότερο στενοχωρημένοι. Επίσης, σημαντικό είναι να μην επικρίνουμε τον εαυτό μας αλλά να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας. Και τέλος, να μην εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο χωρισμό και στα άσχημα συναισθήματα που μας προκαλεί, αλλά να βρίσκουμε διεξόδους (Langeslag, S. J. E., & Sanchez, M. E., 2018). Παρατήρησαν ακόμη, πως ο τελευταίος τρόπος, βελτιώνει, όχι μόνο την αντιμετώπιση μας απέναντι στο χωρισμό, αλλά και τη συνολική μας διάθεση!

Ωραία όλα αυτά, ο καθένας μας όμως λειτουργεί διαφορετικά! Οπότε καλύτερα να δοκιμάσουμε και να δούμε τί από τα παραπάνω, είναι πιο κατάλληλο για εμάς. Σημασία έχει σε έναν χωρισμό, να είμαστε εκεί! Παρατηρητές του σώματος και του νου! Να έχουμε επίγνωση τί συμβαίνει μέσα μας, ώστε να είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε και τί μπορεί να μας βοηθήσει.

Και να θυμόμαστε πως αν δεν βοηθήσουμε πρώτοι εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, δεν θα το κάνει κανένας άλλος!

Πηγή:

Langeslag, S. J. E., & Sanchez, M. E. (2018). Down-regulation of love feelings after a romantic break-up: Self-report and electrophysiological data. Journal of Experimental Psychology: General, 147(5), 720–733. https://doi.org/10.1037/xge0000360

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *