ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί είναι σημαντική η ψυχική μας υγεία

Γιατί είναι σημαντική η ψυχική μας υγεία
Τί είναι η ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία είναι ένας όρος, ο οποίος περιλαμβάνει τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευημερία. Επηρεάζει με άλλα λόγια, το πώς σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε. Επίσης, καθορίζει το πώς διαχειριζόμαστε το στρες, πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους και πώς παίρνουμε αποφάσεις.

Απ’ότι φαίνεται, η ψυχική υγεία έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητα μας, καθώς παίζει το δικό της ρόλο σε κάθε στάδιο της ζωής μας, τόσο στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, όσο και στην ενηλικίωσή μας.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Με αποτέλεσμα όταν κλονίζεται η ψυχική μας υγεία να επηρεάζεται η σκέψη μας, η συμπεριφορά μας και η διάθεσή μας.

Από τί επηρεάζεται η ψυχική υγεία 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη ψυχική υγεία ενός ατόμου, όπως βιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς επίσης και οι διάφορες εμπειρίες που βιώνει το άτομο στην πορεία της ζωής του, όπως για παράδειγμα η κακοποίηση ή κάποιο τραύμα.

Όταν η ψυχική μας υγεία δε βρίσκεται σε ευημερία, ασθενεί και τότε χρησιμοποιείται ο όρος ψυχική ασθένεια.

Τί είναι η ψυχική ασθένεια

Ως ψυχική ασθένεια χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ασθένεια ή διαταραχή του νου, συμπεριλαμβανομένης ψυχιατρικής, κύριας διαταραχής ή διαταραχή διάθεσης (Mental Health Act, 1983).

Oι ψυχικές ασθένειες ή διαταραχές δεν είναι τόσο σπάνιες, όσο νομίζουμε. Και η αλήθεια είναι πως οι δύσκολες και αναπάντεχες καταστάσεις είναι σε θέση κάποιες φορές, να θέτουν υπο αμφισβήτηση τα θεμέλια της ψυχικής μας υγείας, αν δεν είναι γερά.

Συχνές ψυχικές διαταραχές

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές είναι η κατάθλιψη, το άγχος ή το στρες και οι διαταραχές ύπνου.

Ακόμη 1 στους 4 ανθρώπους, βιώνει κάθε χρόνο κάποια ψυχική ασθένεια, νιώθοντας ντροπή να μιλήσει γι’αυτή, με αποτέλεσμα η σιωπή, την οποία επιλέγει το άτομο, να είναι το ίδιο άσχημη για την υγεία του, όσο η ίδια η διαταραχή.

Επίσης, περίπου το 30% των ενηλίκων θα αντιμετωπίσει μία διαταραχή άγχους, κάποια στιγμή στη ζωή του. Τέλος, 1 στους 8 νέους ανθρώπους θα βιώσει κάποια ψυχική ασθένεια.

Άρα, οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι ούτε τόσο σπάνιες, ούτε τόσο μακριά μας, ούτε αφορούν μόνο τους ηλικιωμένους, ή αποκλειστικά  συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.

Πρόληψη

Είναι εξίσου σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη σημασία της πρόληψης και της πρόσβασης σε βοήθεια όταν αντιμετωπίζουμε ψυχικά προβλήματα. Η πρόληψη μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση υγιών σχέσεων, την άσκηση, την υγιεινή διατροφή και τη διαχείριση του στρες. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία και η ψυχιατρική βοήθεια είναι απαραίτητες για όσους χρειάζονται εξειδικευμένη στήριξη.

Η ψυχική υγεία είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Η ψυχική ασθένεια είναι κάτι συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Είναι κάτι το οποίο όταν συμβεί, θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας και θα κάνει τη ψυχή μας να νοσεί.

Δεν είναι ντροπή, λοιπόν, να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι η ψυχή μας χρειάζεται φροντίδα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επανέλθουμε ολοκληρωτικά.

Ας δώσουμε περισσότερη σημασία στη ψυχική μας υγεία και την ευημερία της. Χωρίς αυτήν, δε γίνεται να είμαστε τόσο λειτουργικοί στην καθημερινότητα μας, όσο θα θέλαμε.

Είναι θετικό να βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και συζήτηση γύρω από το θέμα της ψυχικής υγείας στη σύγχρονη κοινωνία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού που συχνά συνοδεύει τις ψυχικές ασθένειες και να διευκολύνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Όσο δεν υγιαίνουμε ψυχικά, δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε το δυναμικό μας και να το χρησιμοποιήσουμε. Δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις στρεσογόνες καταστάσεις, να είμαστε παραγωγικοί και να συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους ποιοτικά και βαθιά.

*Φωτογραφία από Emma Simpson

 

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *