ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Συναίσθημα Ή Διαταραχή;

κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι περίπου 264 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από την κατάθλιψη και μάλιστα περισσότερο οι γυναίκες. 

Τί είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη δεν είναι ένα απλό συναίσθημα, «θλίψης» ή «λύπης» που θα περάσει μόλις κάνει τον κύκλο της. Mπορεί να διαρκεί συνεχόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να εξαφανίζεται και να επιστρέφει, επηρεάζοντας ουσιαστικά την ικανότητα του ατόμου να είναι λειτουργικό στη δουλειά/στο σχολείο και στα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας.

Xαρακτηριστικά

Συνήθη χαρακτηριστικά της κατάθλιψης είναι η θλίψη/λύπη, η έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης, η κούραση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απώλεια όρεξης, ο ανήσυχος ύπνος και τα συναισθήματα ενοχής ή χαμηλής αυτο-εκτίμησης. 

Τί συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Ένας άνθρωπος όταν πάσχει από κατάθλιψη, παλεύει συνέχεια με τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, τα οποία είναι αρνητικά και τον δηλητηριάζουν άθελά του, χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Παλεύει με τους δικούς του δαίμονες κι όσο και να προσπαθεί, παραμένει κολλημένος στο σκοτάδι. Στις λύσεις βλέπει μόνο προβλήματα, αδιέξοδα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος είναι τοξικός!  Σημαίνει απλά ότι χρειάζεται βοήθεια από κάποιον ειδικό, διότι η κατάθλιψη δεν είναι επιλογή.

Στην κατάθλιψη, οι σκέψεις δεν ακολουθούν μία συγκεκριμένη λογική. Ενώ υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορεί το άτομο να είναι χαρούμενο και ευγνώμων, δεν τα βλέπει. Για την ακρίβεια, η κατάθλιψη δεν του επιτρέπει να τα δει. Τον μπλοκάρει από τις ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του, γι’αυτό και δεν τις αντιλαμβάνεται. Δεν είναι μία συνειδητή επιλογή που επιλέγει το ίδιο το άτομο για τον εαυτό του, παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι.  Είναι μία κατάσταση που δεν ελέγχεται από τον ίδιο του τον εαυτό, γι’αυτό και νιώθει εγκλωβισμένος, σε αδιέξοδο, μην μπορώντας να δει τη λύση στα πράγματα.

Η κατάθλιψη αφαιρεί συναισθήματα και χρώματα. Οδηγεί σε μία καθημερινότητα που παίζει πλέον σε αποχρώσεις μαύρου και γκρι, χωρίς καμία άλλη πινελιά. Αφαιρεί απολαύσεις και  μετατρέπει όλα όσα γέμιζαν τη ψυχή και τις αισθήσεις, σε άψυχες, ανιαρές, αδιάφορες αναμνήσεις που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα.

Αντιμετώπιση

Το θετικό είναι ότι η κατάθλιψη καταπολεμάται, αρκεί να αναγνωριστεί! Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, ειδικότερα για την κατάθλιψη ήπιας και μέτριας μορφής,  η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία.

Το περιβάλλον του ατόμου παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και χρειάζεται να είναι υποστηρικτικό προκειμένου να συμβάλλει θετικά σε όλο αυτό.

Στόχος της θεραπείας είναι να καταφέρει το άτομο να ξεχωρίσει τις καταθλιπτικές σκέψεις από τις υγιείς, να ξαναβρεί το νόημα του και να ξανανιώσει το πάθος για ζωή. Να πιστέψει στον εαυτό του και να αντιληφθεί πως τα προβλήματα του μπορούν να λυθούν κάνοντας τη ζωή του πιο όμορφη.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι ένα αρκετά σύντομο και απλό τεστ, σας παραθέτω εδώ  ένα με 9 μόνο ερωτήσεις: Τέστ Κατάθλιψης

Και να θυμάστε ότι όλα τα προβλήματα έχουν λύση,  – όσο μικρά κι όσο μεγάλα κι αν είναι – , αρκεί να την αναζητήσουμε!

Πηγές:

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Related Posts

3 thoughts on “Κατάθλιψη: Συναίσθημα Ή Διαταραχή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *