Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών - Εφήβων

Τί είναι η ψυχολογική υποστήριξη

Η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών – εφήβων είναι μια εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας που στοχεύει στη βελτίωση της ευημερίας του παιδιού – εφήβου σε ψυχολογικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι σχεδιασμένη για να παρέχει υποστήριξη σε παιδιά – εφήβους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα ή προκλήσεις, όπως ανησυχίες, φοβίες, σχολικό ή διαδικτυακό εκφοβισμό, συναισθηματικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχές συμπεριφοράς, νευροαναπτυξιακές διαταραχές ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που επηρεάζει την ψυχική υγεία τους.

Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην Παιδοψυχολογία χρησιμοποιούν διάφορες προσεγγίσεις και τεχνικές για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των παιδιών. Ορισμένες από αυτές τις προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

  • Παιχνίδι: Χρησιμοποιείται συχνά με μικρά παιδιά. Το παιχνίδι γίνεται μέσο έκφρασης και κατανόησης των συναισθημάτων και των εμπειριών τους.

  • Ανοιχτή Επικοινωνία: Παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους και τους προβληματισμούς τους και να αναζητήσουν λύσεις.

  • Παιδικό Ιχνογράφημα: Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και τη θεραπεία παιδιών, ενθαρρύνοντας την έκφραση μέσω της δημιουργικής διαδικασίας και του σχεδίου. Τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν με τρόπους που η γλώσσα δεν μπορεί. Αυτό είναι συνήθως συνδεδεμένο με τη χρήση των σχεδίων ως μέσο έκφρασης για παιδιά που ενδέχεται να μην μπορούν να εκφραστούν εύκολα με λόγια.

  • Εκπαιδευτικά βιβλία/παραμύθια: Εκπαιδευτικά βιβλία και παραμύθια σχεδιασμένα για την ενίσχυση της μάθησης και της ανάπτυξης των παιδιών.

  • Στρατηγικές Διαχείρισης Συμπεριφοράς: Αναπτύσσονται συνήθως στρατηγικές για τη διαχείριση συγκεκριμένων συμπεριφορικών προκλήσεων εντός και εκτός σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η ψυχολογική υποστήριξη παιδιών – εφήβων βοηθά στη δημιουργία θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης των προκλήσεων και στην ανάπτυξη ψυχικής ανθεκτικότητας.

Επικοινωνήστε Μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες!