ΕΡΩΤΑΣ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Situationship: O νέος όρος στις σχέσεις

Τί είναι το λεγόμενο και γνωστό “situationship“; Κάπου ανάμεσα στη μεγάλη αγάπη και στη σχέση χωρίς δεσμεύσεις, εμφανίζεται μία νέα μορφή σχέσης, η οποία χρειάζεται να προσδιοριστεί.

Σε αυτό το νέο είδος σχέσης υπάρχει συναισθηματική σύνδεση μεν, χωρίς όμως μελλοντικά σχέδια ή κάποια δέσμευση δε. Οι ταμπέλες “το αγόρι μου” ή “το κορίτσι μου” δεν ισχύουν πραγματικά και συνήθως αυτό το νέο είδος σχέσης είναι κάτι παραπάνω από μια τυχαία γνωριμία ή ένα one-night stand. Αντιθέτως, περιέχει ραντεβού, σεξ και οικειότητα, χωρίς όμως οι εμπλεκόμενοι να έχουν κάποιο ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό τους.

Καλωσήρθες στον κόσμο του situatioship!

Πώς δημιουργήθηκε το situatioship;

Δημιουργήθηκε από την Carina Hsieh το 2017, όταν η χρήση των εφαρμογών γνωριμιών αυξανόταν, οπότε εφόσον ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούσαν σχέσεις μέσω του swipe και του matching, ήταν λογικό να έπρεπε να αλλάξουν και οι καταστάσεις των σχέσεων.

Η Hsieh περιέγραψε το “situationship” ως “μια τυχαία ερωτική συνάντηση με συναισθηματικά οφέλη”, αντίθετα από την εξίσου αόριστη κατάσταση “friends with benefits“, η οποία ξεκινά πλατωνικά και καταλήγει σε αποκλειστικά και μόνο σεξ.

Ενώ, λοιπόν, το “friends with benefits” αφορά αποκλειστικά και μόνο το σεξ, το “situationship” αφορά κάτι παραπάνω. Αφορά δηλαδή κάτι μεταξύ σχέσης (relationship) και της κατάστασης “friends with benefits”.

Τί κοινό όμως έχουν;

Και τις δύο παραπάνω καταστάσεις τις ενώνει η έλλειψη δέσμευσης και η έλλειψη ξεκάθαρων ρόλων. Και αυτή η έλλειψη δέσμευσης σε ένα “situationship” είναι που προκαλεί τη μεγαλύτερη ελευθερία που θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί!

Πώς βλέπει ο κόσμος το situatioship;

Είναι αλήθεια πως αυτός ο νέος όρος προτιμάται όλο και συχνότερα από τους εφήβους.

Οι ενήλικες, από την άλλη, νιώθουν άβολα να μη γνωρίζουν πού πάει μια σχέση και τί ρόλο παίζουν στις ζωές των ανθρώπων, με τους οποίους εμπλέκονται ερωτικά. Αυτή η γκριζα και θολή ζώνη δεν είναι το ίδιο ευχάριστη για όλους. Παρόλ’αυτά, μήπως τελικά το “situationship” δεν είναι μια παγίδα που πρέπει να αποφεύγεται; Μήπως είναι μια ιδέα ότι ορισμένες σχέσεις δεν χρειάζεται να ορίζονται και τόσο αυστηρά;

Για ορισμένους, η ανάγκη για ευελιξία υποδεικνύει μια τάση που ήρθε για να μείνει. Το “situationship“, παρά το θολό του τοπίο, ενδεχομένως να βοηθήσει τους ανθρώπους να εστιάζουν λιγότερο στο να ορίζουν πού πηγαίνουν και περισσότερο στο να απολαμβάνουν πλήρως το παρόν!

Όταν κάποιος επικεντρώνεται περισσότερο στο πώς νιώθει τώρα, και λιγότερο στο πού πηγαίνουν τα πράγματα, δίνει στον εαυτό του το χώρο να απολαύσει όσα έχει να προσφέρει ο άλλος. Χωρίς άγχος και πίεση. Ανησυχεί λιγότερο και απολαμβάνει περισσότερο.

Tί να κάνεις αν βρεθείς σε situatioship;
Καταρχάς, σκέψου αν αυτό λειτουργεί για σένα ή αν σου προκαλεί περισσότερη ανησυχία.
Αν νιώθεις καλά στην “situationship” σου, μπορείς να κάνεις μια συζήτηση με τον/τη σύντροφό σου και να τον/την ενημερώσεις ότι σου αρέσει αυτό που έχετε και δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα, και πως απλά θέλεις να βεβαιωθείς ότι είναι εντάξει κι εκείνος/η. Αν πάλι δε νιώθεις ικανοποιημένος ή σε μπερδεύει η νέα πραγματικότητα, μπορείς να εκφράσεις με περισσότερη σαφήνεια τί ψάχνεις και τί επιθυμείς!

*Φωτογραφία από  photo nic 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *