ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιος παράγοντας μας κάνει ελκυστικούς;

ποιοι μας ελκύουν

Οι άνθρωποι συνήθως έλκονται ο ένας από τον άλλον για αμέτρητους λόγους! Mας ελκύουν όμως τελικά περισσότερο άνθρωποι, οι οποίοι φαίνεται να μας καταλαβαίνουν συναισθηματικά! 

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πλέον και από μία μελέτη που έγινε στην εφημερίδα PNAS (http://www.pnas.org/content/early/2016/03/30/1516191113).

Ποιοι μας ελκύουν;

Μας ελκύουν εκείνοι, των οποίων τα συναισθήματα μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα – κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε “ταίριασμα” του κυκλώματος των νευρώνων!

«Το να είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι τις προθέσεις και τα συναισθήματα του άλλου, είναι σημαντικό για μια επιτυχημένη κοινωνική συναναστροφή!», αναφέρει η Silke Anders, καθηγήτρια  Κοινωνικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Lübeck.

«Για να πετύχουν οι σύντροφοι ένα κοινό στόχο,  θα πρέπει να καταλαβαίνουν διαρκώς  τις προθέσεις του συντρόφου τους και το κίνητρό του, να προβλέπουν τη συμπεριφορά του άλλου και να προσαρμόζουν τη δική τους συμπεριφορά αντίστοιχα!»

Η Anders  και η ομάδα της, θέλησαν να μάθουν, αν πράγματι υπάρχει κάποιος  μηχανισμός των νευρώνων, που να τονίζει την ικανότητα κάποιου να διαβάζει τα συναισθήματα των άλλων και έτσι να γίνεται πιο ελκυστικός σε αυτούς!

Έβαλαν, περίπου 90 άτομα, να παρακολουθήσουν ένα βίντεο με γυναίκες που αντιμετώπιζαν συναισθήματα φόβου ή λύπης! Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, ζητήθηκε από όσους συμμετείχαν στην έρευνα, να κρίνουν πώς ένιωθαν αυτές οι γυναίκες και πόσο σίγουροι ήταν ότι τις είχαν “διαβάσει” σωστά! Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης κατά τη διάρκεια και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι όσο πιο σίγουρος ήταν ο άλλος ότι είχε διαβάσει σωστά μια γυναίκα, τόσο πιο ελκυστικός γινόταν σε εκείνη!

Τα υψηλά επίπεδα σιγουριάς και έλξης συνδυάστηκαν επίσης, με πιο έντονη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου, που επεξεργάζεται την ανταμοιβή!

Η ικανότητα, λοιπόν, να διαβάζουμε κάποιον με επιτυχία ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και κινητοποιεί την έλξη!

«Το πιο απίστευτο και ενδιαφέρον από όλα, είναι ότι η κατανόηση και η προσωπική έλξη φαίνεται να εξαρτώνται και από τον εγκέφαλο του παραλήπτη και του αποστολέα, αλλά και από το πόσο καλά ταιριάζουν μεταξύ τους!», υπογραμμίζει η Anders. 

«Εάν  τα συναισθηματικά σήματα που στέλνει ο αποστολέας – για παράδειγμα μια έκφραση λύπης ή φόβου -, μπορέσει να τα επεξεργαστεί σωστά ο εγκέφαλος του παραλήπτη, τότε θα ενεργοποιηθεί αμέσως το σύστημα της ανταμοιβής και θα γίνει ελκυστικός στον αποστολέα!»

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος κάποιου που έχει δυσκολία να διαβάσει τα συναισθήματα των άλλων, διαφέρει από τον εγκέφαλο εκείνου που είναι πολύ καλός σε αυτό! Αν η επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων, δε λειτουργεί ομαλά όπως είναι αναμενόμενο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν. Θα μπορούσε πολύ απλά να σημαίνει ότι η επικάλυψη του “λεξιλογίου” των νευρώνων τους δεν είναι ακόμα αρκετά μεγάλη!».

Με απλά λόγια δηλαδή, οι νευρώνες τους δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα…

Σύμφωνα με την Anders, παραμένει ακόμα άγνωστο αν, το να διαβάζουμε τους άλλους, μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί όσο το εξασκούμε, και δήλωσε πως θα ήθελε να κάνει εκτενέστερες μελέτες!

Σύμφωνα με εμένα πάντως, όλο αυτό το αποκτάς εμπειρικά και όσο το καλλιεργείς, τόσο το αναπτύσσεις! Όπως έχω γράψει άλλωστε και σε προηγούμενο άρθρο, να σε θέλει και το μυαλό μου! Κι όταν βρίσκουμε ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση, ας κάνουμε τα πάντα για να τους κρατήσουμε!

Γιατί το να με διαβάζεις και να σε διαβάζω με κλειστά μάτια, είναι απλά μαγικό!

Πηγή: http://time.com/4280521/what-causes-attraction/   (Alexandra Sifferlin)

 

*Φωτογραφία από Dainis Graveris

 

3 thoughts on “Ποιος παράγοντας μας κάνει ελκυστικούς;

 1. Ο/Η Nataly Komova λέει:

  Hi

  By way of an introduction, I am a freelance writer and expert contributor for several magazines and blogs. I am presently aiming to build up my online presence, and would therefore, like to offer you to write some expert articles for your blog on readmebyeleni.com (free of charge).

  If you are interested, please send me up to five topics that you would like me to cover. It will take me around a week or maybe less to write up the articles.

  I look forward to hearing from you. Please ensure that you copy in my personal email in your reply, as sometimes, my work emails tend to go to the spam folder: natalykomova1992@gmail.com

  Kind regards

  Nataly Komova

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *