ReadmebyEleni

Η τέχνη του απλού

αρχείο λήψηςΆσπρο ή μαύρο. Ένα ή δύο. Κάποιοι έχουν μάθει να βλέπουν τόσο απλά!

Άσπρο, μαύρο, γκρι, κόκκινο και άλλοι άπειροι χρωματισμοί. Μεταξύ του ένα και του δύο υπάρχουν άπειρα νούμερα. Κάποιοι έχουν μάθει να βλέπουν όχι και τόσο απλά!

Κάποιοι επιλέγουμε την ηρεμία μέσα από την απλότητα, να λύνουμε τα δύσκολα προβλήματα με εύκολους τρόπους. Κάποιοι επιλέγουμε τη πολυπλοκότητα, κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη και διαλέγουμε να μπερδευόμαστε όλο και πιο πολύ σε άλυτα κουβάρια και σε ατελείωτους λαβύρινθους.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, άλλοι σκεφτόμαστε τόσο απλά και άλλοι τόσο περίπλοκα;

Όσον αφορά την απλότητα δε θα μπορούσαμε να πούμε και πολλά. Δε χρειάζεται και πολύ ανάλυση!Η περιπλοκότητα από την άλλη, απαιτεί πολύ χρόνο, τεράστια ενέργεια, γερά νεύρα, μεγάλες αντοχές και ατελείωτες συζητήσεις! Πόσο μας βοηθάει όμως κάτι τέτοιο; Πόσο αξίζει κάτι περίπλοκο, όταν μας απορροφάει τόση ενέργεια και ζωτικότητα; Αν αναλογιστούμε πόσο πολύτιμο είναι το κάθε μας λεπτό, έχει πράγματι σημασία να αναλωνόμαστε σε τέτοιου είδους καταστάσεις;

Μια περίπλοκη κατάσταση κουράζει, πονάει και σίγουρα έχει ημερομηνία λήξης εφόσον τις περισσότερες φορές καταλήγουμε πως δεν οδηγεί πουθενά! Και πώς να καταλήξει; Αφού ψυχολογικά δε βοηθάει κανένα… ούτε καν εκείνους που τρέφονται από αυτή. Όταν δύο άνθρωποι εμπλέκονται και μπλέκονται, δε θα καταφέρουν δυστυχώς να απλοποιήσουν τα αυτονόητα. Και όταν θα έχει στερέψει πια η υπομονή τους, θα λήξει άδοξα όλο αυτό το οποίο ζούσαν!

Είναι αλήθεια πως οι μπερδεμένες καταστάσεις, μέσα από τα δράματα που δημιουργούν, δίνουν ένταση στη καθημερινότητα κάποιων ανθρώπων. Ζούνε μόνο για αυτές και από αυτές. Έτσι έχουν μάθει να αναπνέουν, για αυτό και τις δημιουργούν! Κάτι εύκολο ίσως να τους ξενέρωνε. Είναι πολύ πιθανό ακόμα και αν βίωναν κάτι απλό, να έψαχναν επίτηδες τρόπους να το περιπλέξουν! Είναι ο δικός τους τρόπος ζωής, ένας τρόπος χαοτικός που επιλέγεται όμως τελείως συνειδητά… Και όσο και αν γκρινιάζουμε για τις complicated καταστάσεις στις οποίες μπλέξαμε, τόσο μπλέκουμε το κουβάρι όλο και περισσότερο, γιατί το απλό που ισχυριζόμαστε ότι θέλουμε φαντάζει πλέον μακρινό. Για μερικούς ίσως και να φαντάζει άγνωστο… αφού κάποιοι δε το έχουμε γνωρίσει ποτέ!

Το πόσο διαρκούν αυτές οι ατελείωτες ιστορίες είναι άγνωστο… σε ένα λαβύρινθο πάντως μπορείς να χαθείς για χρόνια!

Από την άλλη, υπάρχουν και οι καταστάσεις που περιπλέκονται από μη ανθρώπινους παράγοντες όπως λόγοι υγείας, απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, οικονομικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα εδώ να μπερδευόμαστε παροδικά. Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει η ελπίδα, κάτι που ξεκίνησε απλό και έγινε περίπλοκο στη πορεία, να μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση.

Το απλό “θεωρείται” εύκολο, γελοίο από μερικούς… Το δύσκολο κρύβει μια ίντριγκα, μια πρόκληση… Και όμως έξυπνο είναι να απλοποιήσεις το περίπλοκο! Άλλωστε υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα τα οποία κρύβουν καθημερινές προκλήσεις! Αν γεμίζαμε το κενό με αυτά, ίσως και να μην αποζητούσαμε τόσο έντονα μπερδεμένες καταστάσεις, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να μας ρουφάνε όλη την ενέργεια…

Οι περισσότεροι έχουμε μπλεχτεί σε τέτοιες καταστάσεις… άλλοι τις εγκαταλείψαμε συνειδητά μη αναζητώντας τες ξανά και άλλοι δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πως… η απλότητα μας ομορφαίνει! Και αν γνωρίζαμε το απλό, μήπως τελικά το προτιμούσαμε;

One thought on “Η τέχνη του απλού

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll To Top