ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Η τέχνη μου, η έκφραση μου – η τέχνη στη ζωή μας

η τέχνη στη ζωή μας

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης στη ζωή μας; Λένε πως οι καλλιτέχνες εκπέμπουν αλλού! Λένε πως εκπέμπουν σε άλλα μήκη κύματος, τα οποία δύσκολα αντιλαμβάνονται, όσοι δεν έχουν καλλιτεχνική φλέβα. 

Η τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή αποτελεί μια άλλη, ξεχωριστή έκφραση.

Κάθε καλλιτέχνης μέσω αυτής αποτυπώνει το δικό του προσωπικό στυλ, τη δική του οπτική γωνία, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό του στίγμα. Αυτό συμβαίνει είτε πρόκειται για ένα ρόλο στο θέατρο, είτε για μια ζωγραφιά, είτε για μία φωτογραφία, είτε για ένα βιβλίο, είτε για μια χορογραφία, είτε για ένα τραγούδι.

Η τέχνη σε περνάει από διάφορες δοκιμασίες.

Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Ζορίζεσαι, όταν δε σου βγαίνει η νότα, το τραγούδι, ο στίχος, ο ρόλος, ο χορός, η συνέχεια στο μυθιστόρημα σου, η πινελιά στον πίνακά σου.

Η τέχνη απαιτεί έμπνευση. Χωρίς αυτήν νιώθεις άδειος. Και χωρίς έμπνευση δεν μπορείς να προχωρήσεις και να δημιουργήσεις. Νιώθεις το απόλυτο κενό.

Πέρα όμως από έμπνευση, χρειάζεται και ταλέντο.

Ταλέντο, το οποίο χτίζεται μέσα από σκληρή δουλειά και που, σύμφωνα με το Τσέχωφ, σημαίνει τόλμη, ανοιχτό μυαλό, μεγάλα πετάγματα! Να έχεις κάτι μικρό, ασήμαντο στα χέρια σου και να το βλέπεις να παίρνει μορφή. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη, – η φαντασία του – . Και μέσα από αυτή τη μορφή που του δίνει, το περνά και στους άλλους, οι οποίοι το βλέπουν από το δικό τους πρίσμα μεν, μέσα όμως από το δικό του είναι.

Λένε επίσης πως η τέχνη δεν προέρχεται ποτέ από την ευτυχία…

Δεν είναι απόλυτα αληθές κάτι τέτοιο. Η έμπνευση δε στερεύει όταν είσαι ευτυχισμένος, αντιθέτως! Απλά ο πόνος προκαλεί συναισθήματα εντονότερα, γι’αυτό και οι περισσότεροι βρίσκουν διεξόδους έκφρασης μέσα από την τέχνη τους. Γιατί εκείνη τη στιγμή, στην τέχνη είσαι απλά ο εαυτός σου, καταθέτοντας την αλήθεια σου ακριβώς όπως την αισθάνεσαι εσύ. Χωρίς να προσπαθήσεις να την αναλύσεις, να την εξηγήσεις, χωρίς τίποτα. Απλά την αποτυπώνεις!

Και ο άλλος θα την εισπράξει, μέσα από τη δική σου οπτική, προσαρμόζοντάς την όμως στα δικά του βιώματα. Γιατί είτε καλλιτέχνης, είτε όχι, όλοι πάνω-κάτω βιώνουμε τα ίδια, με διαφορετικούς ή ίσως και παρόμοιους τρόπους. Με τη μόνη διαφορά, ότι το προνόμιο των καλλιτεχνών είναι πως τους δίνεται η δυνατότητα, να ταξιδέψουν, όχι σε μία αλλά σε πολλές διαφορετικές ζωές! Για αυτό και η τέχνη δεν είναι κάτι απλό…

Ποιος είπε, λοιπόν, ότι ζούμε μόνο μία ζωή;

Σίγουρα ένας καλλιτέχνης ζει περισσότερες, αφού κάθε φορά μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, σε κάτι διαφορετικό, πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί ορισμένες φορές, αυτή η μεταμόρφωση να είναι επίπονη και ψυχοφθόρα, χωρίς πόνο όμως δεν ανακαλύπτεις τίποτα, πόσο μάλλον τον ίδιο σου τον εαυτό!

Αξίζει αυτό το ταξίδι! Το ταξίδι μέσα στην τέχνη, το ταξίδι μέσα από την τέχνη. Αξίζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ταξίδι. Μακάρι να βιώνουμε τέτοια ταξίδια όλο και περισσότεροι, ταξίδια ανακάλυψης του ίδιου μας του εαυτού!

2 thoughts on “Η τέχνη μου, η έκφραση μου – η τέχνη στη ζωή μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *