ΓΟΝΕΙΚΟΤΗΤΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όρια: Γιατί είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού;

Σε αυτό το άρθρο εξηγούνται αναλυτικά τα λεγόμενα και δημοφιλή στους γονείς όρια και για ποιο λόγο χρειάζονται.

Τα όρια στο πλαίσιο της γονικής διαπαιδαγώγησης αναφέρονται στους κανόνες και στις παραμέτρους που οι γονείς θέτουν για τη συμπεριφορά, τις πράξεις και τις αποφάσεις των παιδιών τους. Αυτά τα όρια μπορεί να περιλαμβάνουν για παράδειγμα:

 • την ώρα που καλό είναι να πηγαίνει το παιδί για ύπνο,
 • τους κανόνες σχετικά με τις ώρες που περνάνε μπροστά σε οθόνες 
 • τις συμπεριφορικές απαιτήσεις όπως η σειρά στην ουρά ή ο σεβασμός προς τους άλλους
Τί είναι όμως τα όρια;
Τα όρια είναι οι γραμμές, οι κανόνες ή οι παραμέτροι που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να συμπεριφέρονται ή να λειτουργούν άτομα ή ομάδες σε διάφορες καταστάσεις.

Συνήθως περιλαμβάνουν από την καθημερινή ρουτίνα μέχρι τις συμπεριφορικές προσδοκίες και τις αξίες.

Οι κανόνες και τα όρια υπάρχουν σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως το σχολείο, η οικογένεια και η κοινωνία. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της κουλτούρας αυτών των περιβαλλόντων.

Γιατί είναι σημαντικά;

Τα όρια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού, καθώς του παρέχουν δομή, ασφάλεια και καθοδήγηση. Καθορίζουν το πλαίσιο του τι είναι αποδεκτό και μη αποδεκτό στο περιβάλλον τους, προσφέροντας έτσι αίσθηση ασφάλειας και προβλεψιμότητας. Α

Μέσω της συμμόρφωσης  με τα όρια που θέτουν οι γονείς, τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξή τους, καθώς:

 • Προετοιμάζονται για την ενηλικίωση τους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.
 • Μαθαίνουν να γίνονται πιο αυτόνομοι, συνειδητοποιημένοι και επιτυχημένοι ενήλικες.
 • Aναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και αυτοσυνείδηση, αφού μαθαίνουν πώς να σέβονται τους κανόνες και να αντιμετωπίζουν τις διαφορές με εποικοδομητικό τρόπο.
Σε ποιες δεξιότητες συμβάλλουν τα όρια;
 1. Αυτοέλεγχος: Τα παιδιά διδάσκονται να ελέγχουν τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με τα καθορισμένα όρια, αναπτύσσοντας έτσι την ικανότητα του αυτο-έλεγχου.
 2. Διαχείριση των Συναισθημάτων: Τα παιδιά μαθαίνουν τον τρόπο να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Η συμμόρφωση με τα όρια ενδέχεται να απαιτεί την αντιμετώπιση της απόρριψης ή της αποτυχίας.
 3. Επίλυση Προβλημάτων: Τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν προβλήματα και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις που προκύπτουν όταν παραβιάζονται τα όρια. 
 4. Επικοινωνία: Τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους με τους γονείς τους. Αυτό ενισχύει την ανάπτυξη ενός υγιούς και ανοιχτού διαλόγου.
 5. Απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων: Τα παιδιά διδάσκονται κοινωνικές δεξιότητες και αξίες σημαντικές για την κοινωνία. Μαθαίνουν να σέβονται τους συναθρώπους τους  και να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων.

Το σημαντικό είναι τα όρια να είναι σαφή και συγκεκριμένα. Όταν τα όρια είναι καλά ορισμένα και επικοινωνούνται με σαφήνεια, το παιδί ξέρει τι να περιμένει και πώς να προσαρμοστεί σε αυτά. Αυτή η αίσθηση προβλεψιμότητας βοηθάει το παιδί να αισθάνεται πιο ασφαλές και αυξάνει την αυτοεκτίμησή του, καθώς αισθάνεται πιο ικανό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

 

*Φωτογραφία από  CDC 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *