ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Αλήθειες των ψυχικών διαταραχών

αλήθειες των ψυχικων διαταραχων

Υπάρχουν πολλά που λέγονται, που γράφονται, που πιστεύουμε και λίγα που πραγματικά κατανοούνται. Το θέμα των ψυχικών διαταραχών είναι αρκετά ευαίσθητο και οι μύθοι γύρω του μεγάλοι. Ποιές είναι οι αλήθειες όμως τελικά  των ψυχικών διαταραχών;

1ος Μύθος: Οι ψυχικές διαταραχές είναι σπάνιες!

Γνωρίζατε ότι 1 στους 4 ανθρώπους, θα αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του, πρόβλημα ψυχικής ασθένειας;

2ος Μύθος: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε κάποιον που πάσχει από ψυχική διαταραχή!

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να στηρίξουμε αυτό το άτομο, όπως: να ακούσoυμε χωρίς να κρίνουμε, να συνεχίσουμε να φερόμαστε με τον ίδιο τρόπο – σαν να μην άλλαξε τίποτα -, να ξαναρωτήσουμε, να δείξουμε ενδιαφέρον.

3ος Μύθος: Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές δεν είναι ικανοί να δουλέψουν!

Όχι μόνο είναι ικανοί αλλά μπορούν να έχουν και μία επιτυχημένη δουλειά. Είναι πολύ πιθανό, όλοι να συνεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, με κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας.

4ος Μύθος: Δεν μπορούν να αναρρώσουν από μία ψυχική ασθένεια.

Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να μη θεραπευτεί τελείως και για πάντα κάποιος που πάσχει, παρόλα αυτά όμως είναι σε θέση και να εργάζεται, και να έχει οικογένεια και να ζει μία ζωή γεμάτη!

5ος ΜύθοςΟι άνθρωποι με ψυχική ασθένεια είναι βίαιοι και απρόβλεπτοι.

Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί – ακόμα κι αν πάσχουν από μία σοβαρή ασθένεια όπως είναι η σχιζοφρένεια -, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα βίας, παρά να την ασκήσουν οι ίδιοι.

6ος Μύθος: Οι έφηβοι έχουν διαταραχές στη διάθεση τους, λόγω της εφηβείας τους χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας!

Γνωρίζατε ότι 1 στους 8 νέους αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής ασθένειας;

7ος Μύθος: Όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι ίδιοι!

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι κι εδώ ξεχωρίζουν και τα πεδία αλλά και οι ειδικότητες. Διαφορετική είναι η βοήθεια και η στήριξη που μπορεί να προσφέρει ένας ψυχολόγος, ένας ψυχοθεραπευτής, ένας ψυχίατρος ή ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας.

8ος Μύθος: Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχική ασθένεια φαίνονται διαφορετικοί!

Υπάρχουν άνθρωποι καθημερινά δίπλα μας που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια όπως άγχος, κατάθλιψη κι εμείς να μην το έχουμε αντιληφθεί!

9ος Μύθος: Οι ψυχικές ασθένεις είναι όλες το ίδιο σοβαρές ή μοιάζουν μεταξύ τους!

Στην πραγματικότητα,  οι πιο συνηθισμένες μορφές ψυχικής ασθένειας είναι η κατάθλιψη και το στρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή! Άρα ούτε είναι όλες το ίδιο σοβαρές κι ούτε μοιάζουν μεταξύ τους!

10ος Μύθος: Οι ψυχιατρικές κλινικές προκαλούν περισσότερο κακό απ’ότι καλό!

H αλήθεια είναι ότι οι κλινικές εγκαταστάσεις διαφέρουν μεταξύ τους και στην ποιότητα και στην ιατρική φροντίδα που παρέχουν, όπως διαφέρει και η θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα.

Οι μύθοι των ψυχικών διαταραχών είναι πάρα πολλοί και συχνά στιγματίζουν τους ανθρώπους που τις αντιμετωπίζουν. Σημαντικό είναι να μην πιστεύουμε ό,τι ακούμε, και να προσπαθούμε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα που βρίσκεται από πίσω!

*Φωτογραφία από Sydney Sims

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *