ΑΓΑΠΗ

Μια αγκαλιά… αρκεί;

mia agkalia arkei
Μια αγκαλιά αρκεί και παρά αρκεί!

Σύμφωνα με μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν των Η.Π.Α, το άγγιγμα των συντρόφων καταπραΰνει το στρες! Γυναίκες, οι οποίες κατατάσσονται στην κατηγορία των ευτυχισμένων συζύγων, επιλέχθηκαν για να πάρουν μέρος στη μελέτη. Τους προκλήθηκε επίτηδες ένα νευρολογικό σύμπτωμα-στρες, για να δουν έπειτα πώς θα αντιδρούσε ο οργανισμός τους στο άγγιγμα. 

Και πράγματι, μόλις οι σύζυγοι τους, τους έπιασαν το χέρι, το στρες μειώθηκε αμέσως! Μάλιστα, παρατηρήθηκε διαφορά σε σχέση με το άγγιγμα ξένων ατόμων. «Η χειρονομία αυτή οδηγεί στην καταπολέμηση του στρες, διότι ο εγκέφαλος και το σώμα δε χρειάζεται να κοπιάσουν άλλο εναντίον της εξωτερικής απειλής!»,  εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.

Πόσες φορές μας έχει τύχει, λοιπόν, να νιώσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες μιας τέτοιας αγκαλιάς;

Φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική, ειδικά μετά από μία κουραστική  μέρα. Δυστυχώς όμως, με τις τόσες υποχρεώσεις που έχουμε και τρέχουμε όλο το 24ωρο σαν τρελοί, ξεχνάμε τα βασικά, τα απλά, τα καθημερινά που θα μας χαρίσουν στιγμές γαλήνης και ευτυχίας! Αν σκεφτούμε την ηρεμία που νιώθουμε μέσα στην αγκαλιά του συντρόφου μας, και το ταξίδι που κάνει η ψυχή μας όταν είμαστε εκεί, ίσως να την αναζητούσαμε πιο συχνά.

Υπάρχουν πολλά είδη αγκαλιάς.

Αγκαλιές ουδέτερες, ζεστές, χλιαρές, αγκαλιές που μας απογειώνουν και αγκαλιές που μας προσγειώνουν. Αγκαλιές που εύχεσαι, αν γινόταν, να έμενες για πάντα εκεί! Είναι εκείνες που νιώθεις ότι το σώμα σου έχει φτιαχτεί για να ταιριάξει απόλυτα στο σώμα του άλλου!

Νιώθεις ότι κουμπώνει μέσα σε αυτό, δημιουργώντας έτσι ένα σχήμα διαφορετικό. Ένα σχήμα τόσο τέλειο που δε χρειάζεται κάτι άλλο να το συμπληρώσει! Είναι από εκείνες τις λίγες φορές, που υπάρχει τόση αρμονία σε μία μικρή πράξη… σε μία μόνο αγκαλιά! Μια αγκαλιά που αρκεί για να διώξει όλα τα προβλήματα και να τα ανταλλάξει με την ασφάλεια και με τη σιγουριά ότι δεν είσαι μόνος σου εκεί έξω!

Όπως και να έχει πάντως, κάθε αγκαλιά είναι διαφορετική, ιδιαίτερη και έχει να προσφέρει κάτι! Διότι, οι άνθρωποι όταν αγκαλιάζονται ανταλλάσσουν σιωπηλά τα αισθήματά τους, χωρίς λόγια!

Δε μοιράζονται λέξεις αλλά ουσία!

Η γλώσσα μπορεί να πει πολλά, το μυαλό να σκεφτεί άλλα, το σώμα όμως δεν μπορεί να κρυφτεί. Θα προδοθεί και ο αποδέκτης της αγκαλιάς, θα το νιώσει.

Από την εμπειρία που αποκτάμε στην πορεία της ζωής μας, μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε πότε μια αγκαλιά αρκεί και πότε είναι η ιδανική! Πότε είναι αυτή που ψάχνουμε και πότε όχι! Πότε θα μας προκαλέσει ανακούφιση, πότε πόνο και πότε δε θα μας προκαλέσει απολύτως τίποτα! Πότε, ενώ το μυαλό μας θα μας λέει να φύγουμε, εκείνη η αγκαλιά θα μας φωνάζει να μείνουμε!

Το σίγουρο πάντως, σύμφωνα  με τους ειδικούς, είναι πως όταν βρίσκουμε τέτοιες αγκαλιές, καλά θα κάνουμε να τις εκμεταλλευόμαστε καθημερινά, εφόσον μας κάνουν τόσο καλό!

Κι αν καμιά φορά ξεχνιόμαστε, ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε πόσο μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί μια αγκαλιά! Κι αν έχουμε νεύρα ή έχουμε τσακωθεί με το σύντροφό μας, ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο τον εγωισμό μας κι ας δοκιμάσουμε μια αγκαλιά! Όχι τίποτα άλλο, να δούμε κατά πόσο αληθεύει και η διαπίστωση των ειδικών!

Εσείς τι κάνετε λοιπόν? Ακόμα διαβάζετε το άρθρο; Αγκαλιαστείτε! Αφού είπαμε… μια αγκαλιά αρκεί!

*Φωτογραφία από Becca Tapert

 

Related Posts

7 thoughts on “Μια αγκαλιά… αρκεί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *