ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πως αρχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου

πως να πιστεύεις στον εαυτό σου

10 τρόποι που θα σε κάνουν να πιστέψεις στον εαυτό σου!

 Είναι σημαντικό να πιστεύεις στον εαυτό σου.

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου κάποιος να δράσει. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις ικανότητες μας και στο πάθος μας.

Να πιστεύουμε δηλαδή με νύχια και με δόντια σε εμάς, γιατί αυτό στην ουσία θα μας οδηγήσει στο να δημιουργήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε!

Το πιο συνηθισμένο ερώτημα που προκύπτει είναι πως μπορούμε να πιστέψουμε στον εαυτό μας κι αν αυτό είναι κάτι που μαθαίνεται. Δεν είναι, λοιπόν, πολύ ξεκάθαρο σε όλους μας τι σημαίνει ακριβώς το να πιστεύουμε στον εαυτό μας και που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η πίστη.

Τι σημαίνει πιστεύω στον εαυτό μου

Μαθαίνοντας να πιστεύουμε στον εαυτό μας:

  • Xτίζουμε την αυτοπεποίθηση μας και ενισχύουμε την αγάπη μας για εμάς.
  • Συνειδητοποιούμε πως εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την επιτυχία μας.
  • Βρίσκουμε την εσωτερική μας δύναμη ώστε να καταφέρουμε να απολαύσουμε το ταξίδι της ζωής.
  • Συμφιλιωνόμαστε με το γεγονός ότι αυτό το ταξίδι έχει και τις φουρτούνες του.
  • Aγαπάμε τις προκλήσεις διότι μέσα από αυτές αποκτάμε καινούριες δεξιότητες και δύναμη.
Τι συμβαίνει όταν πιστεύω στον εαυτό μου

Το αίσθημα της αυτοαμφισβήτησης προέρχεται συνήθως από την εστίαση στα λάθη του παρελθόντος. Για να μάθουμε από τα λάθη μας πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Επιστήμονες μελέτησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου προκειμένου να παρατηρήσουν τι συμβαίνει όταν κάποιος κάνει λάθος. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν το μεσσαίο γράμμα στην παρακάτω  αλληλουχία γραμμάτων ΜΜΜ ή ΜΝΜ. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το τεστ αρκετές φορές συνεχόμενα. Οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο αντιδράσεις στον εγκέφαλο – μία όταν οι συμμετέχοντες έκαναν λάθος και μία όταν προσπαθούσαν να το διορθώσουν.

Αφού ολοκληρώθηκε το πείραμα, τους ρώτησαν τι είχαν μάθει από τα λάθη τους και να τι συνέβη: αντίθετα από τους συμμετέχοντες με χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι συμμετέχοντες που πίστευαν ότι μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, βελτίωσαν την επίδοση τους στις επόμενες προσπάθειες και διόρθωσαν τα λάθη τους με μεγαλύτερη επιτυχία.

Άρα η πίστη στον εαυτό μας, επηρεάζει τα κυκλώματα του εγκεφάλου δημιουργώντας την ικανότητα να διαχειριζόμαστε τις αποτυχίες ευνοϊκά και με βεβαιότητα.

10 τρόποι για να πιστέψουμε στον εαυτό μας

Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής, όπου απαιτείται έλεγχος των σκέψεων και των συναισθημάτων!

1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι όλο αυτό ξεκινάει από εμάς

Για να έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική μας δύναμη, χρειάζεται να υιοθετήσουμε καινούριες ρουτίνες και πρακτικές, όπως γιόγκα, διαλογισμό και θετικές δηλώσεις. Δοκιμάστε τες διότι πραγματικά λειτουργούν! Ο διαλογισμός συμβάλλει στη μείωση του στρες και του άγχους και βοηθάει να εστιάζουμε στις ικανότητες μας. Επίσης, εντάσσοντας τις θετικές δηλώσεις στην καθημερινότητα μας γεμίζουμε αυτοπεποίθηση και δίνουμε άλλου είδους πνοή στη μέρα μας.

2.Να εξετάσουμε τις περιοριστικές και αρνητικές πεποιθήσεις μας

Το ερώτημα πως να πιστέψουμε στον εαυτό μας  κρύβει στην ουσία ένα βαθύτερο  ερώτημα: ποιες είναι οι πεποιθήσεις που μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα; Τα αρνητικά συνασιθήματα όπως η αυτοαμφισβήτητη και το στρες συνδέονται άμεσα με τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας, βάσει των μέχρι τώρα εμπειριών μας. Αποτελούν ένδειξη ότι έχει έρθει η ώρα να απαλλαγούμε από τις κακές πεποιθήσεις και να αρχίσουμε να τις αντικαθιστούμε με καινούριες θετικές και ενδυναμωτικές.

3. Να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό μας

Ο αυτοσεβασμός είναι η βάση της αυτοπεποίθησης! Aν δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας, πώς γίνεται να πιστέψουμε σε αυτόν; Πρέπει να μας συμπεριφερόμαστε όπως θα συμπεριφερόμασταν σε κάποιον που θαυμάζουμε πολύ. Μας μιλάμε ωραία ή μόνο αυτομαστιγωνόμαστε; Εδώ βοηθάει πολλές φορές να δούμε πως θα μιλούσαμε, σε αντίστοιχη περίπτωση σ’έναν φίλο ή σε μία φίλη που αγαπάμε. Ας χρησιμοποιήσουμε τα ίδια λόγια ακριβώς και για τον εαυτό μας. Στόχος είναι τα αρνητικά σχόλια να αρχίσουν να μετατρέπονται σε θετικά! 

4. Να χρησιμοποιούμε το νόμο της έλξης

Το να αρχίσουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντιθέτως αποτελεί έναν αγώνα κούρσας και μάλιστα ανηφορικό! Χρειαζόμαστε, λοιπόν, συνέχεια καύσιμα για το ταξίδι. Για να τροφοδοτούμε την αυτοπεποίθηση μας, θα πρέπει να αρχίσουμε να περιτρυγιριζόμαστε από ανθρώπους που μας εμπνέουν και μας στηρίζουν. Αυτή είναι και η δύναμη της έλξης. Ο,τιδήποτε κι αν θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, καλό είναι να βρίσκουμε ανθρώπους που μας ανυψώνουν! Ας αποφύγουμε διακριτικά εκείνους που προσπαθούν να μας κρατήσουν χαμηλά και να μας μειώσουν.

5.Να εμπνεόμαστε συνεχώς 

Ο νόμος της έλξης δεν σχετίζεται μόνο με τους ανθρώπους αλλά και με το περιβάλλον μας, με ό,τι δηλαδή διαβάζουμε και παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση. Να αναζητάμε συχνά τη γνώμη και τη συμβουλή όσων έχουν πετύχει τους στόχους τους. Να παρακολούθούμε ντοκυμαντέρ με τις ζωές ανθρώπων που έχουν κάνει σπουδαία και ωραία πράγματα. Να εμπνεόμαστε από αυτούς! Ξεκίνα να διαβάζεις πράγματα που σε εμπνέουν και σημείωσε τα αγαπημένα σου, ώστε να ανατρέχεις σε αυτά συχνά. Επίσης, το youtube είναι γεμάτο με ομιλίες ανθρώπων αρκετά ενθαρρυντικές. Δοκίμασε να ακούσεις όποιες σε εμπνέουν! Βάζοντας όλα αυτά στην καθημερινή μας ρουτίνα, αρχίζει και εξασκείται ο εγκέφαλος μας και πιστεύει σε εμάς!

6.Να θυμόμαστε τις παλιές επιτυχίες μας

Είναι σημαντικό να εστιάζουμε στις επιτυχίες μας και όχι στις αποτυχίες μας, ειδικότερα όταν αντιμετωπίζουμε καινούριες προκλήσεις. Όταν νιώθουμε άγχος αν θα τα καταφέρουμε μπροστά σε κάτι καινούριο και δύσκολο, θα βοηθήσει πολύ να θυμηθούμε προηγούμενα επιτεύγματα μας. Οι παλιές επιτυχίες, μας δίνουν κουράγιο και μας υπενθυμίζουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Προτείνω επίσης να αρχίσουμε να φτιάχνουμε λίστες με τις επιτυχίες μας, είτε μικρές, είτε μεγάλες!

7.Να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας

Όλοι φοβόμαστε μπροστά στο άγνωστο και στο καινούριο. Όταν όμως πιστεύουμε στον εαυτό μας, συνειδητοποιούμε ότι ο φόβος αποτελεί κινητήρια δύναμη και δεν εμφανίζεται για να μας αποτρέψει. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση μετατρέπουν το φόβο σε δράση, κάνοντας τους στόχους τους, σκοπό ζωής! Όταν έχεις ένα όραμα για τη ζωή σου, στο οποίο πιστεύεις ακράδαντα, μπορείς να πετύχεις τα πάντα.

8.Να δημιουργούμε στόχους

H δημιουργία στόχων αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης των φόβων. Η προσήλωση στους στόχους και η επίτευξή τους, μας δίνει μία αίσθηση παντοδυναμίας και θάρρους! Οι στόχοι δεν χρειάζεται να είναι τεράστιοι. Μπορούν να σπάνε σε μικρότερα επιμέρους κομμάτια και να κάνουμε κάθε φορά μικρά βήματα. Με αυτό τον τρόπο, οδηγούμαστε σταδιακά στην επίτευξη τους και ο δρόμος δεν φαντάζει τόσο μακρυνός.

9.Να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα

Η μάθηση ενισχύει και την αυτοαποτελεσματικότητα και την αυτοπεποίθηση. Έρευνες δείχνουν ότι η μάθηση συνδέεται απευθείας με την ευτυχία, λόγω της ντοπαμίνης που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, η οποία είναι γνωστή και ως η ορμόνη της ευφορίας.

10.Να συνεχίζουμε

Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με φορές που πιστεύουμε ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Το μυστικό εδώ είναι να συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να μην εγκαταλείψουμε επειδή απλά βαρεθήκαμε. Η εξάσκηση της πίστης στον εαυτό μας είναι κάτι συνεχόμενο και βαθύ. Σίγουρα δεν κατακτάται σε μία νύχτα και σίγουρα δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το ταξίδι. Η ανακάλυψη της πίστης στον εαυτό μας απαιτεί δουλειά, αξίζει όμως και μπορούμε να την κατακτήσουμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

 

*Φωτογραφία από Eddie Kopp 

 

2 thoughts on “Πως αρχίζεις να πιστεύεις στον εαυτό σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *