ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Είναι τελικά η ευτυχία επιλογή;

12 πράγματα που οδηγούν στην ευτυχία!

 Είναι η ευτυχία επιλογή ή όχι;

Ποιος θα ήθελε να ζει μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς εμπόδια;  Μια ζωή χωρίς να χρειάζεται να βιώσει δυσάρεστες εμπειρίες, χωρίς τον πόνο της κατάθλιψης, χωρίς τη μοναξιά, το στρες ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μια ζωή γεμάτη μόνο όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές…

Δεν είναι αυτό όμως η πραγματική ευτυχία! Το αλατοπίπερο της ζωής είναι τα πάνω και τα κάτω, και αυτό την κάνει άλλωστε ενδιαφέρουσα και σημαντική, δίνοντας μας τη δυνατότητα της επιλογής. Τη δυνατότητα να επιλέξουμε την ευτυχία, διότι το μυστικό δεν είναι μια ζωή χωρίς προβλήματα, αλλά το πως αντιδράμε σε αυτά και πού επιλέγουμε να εστιάσουμε.

Η ευτυχία είναι συνήθεια.

Είναι όλα εκείνα τα μικρά καθημερινά που γεμίζουν τη μέρα μας. Tα χρήματα, η επιτυχία και οι επιβραβεύσεις είναι προσωρινά και δεν μας γεμίζουν, αν η ευτυχία δεν βρίσκεται ήδη μέσα μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, προκειμένου να αρχίσουμε να οδηγούμαστε προς μία πιο ευτυχισμένη ζωή;
  • Να ασκούμαστε.  Η άσκηση είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να βελτιώσουμε άμεσα τη ζωή μας. Μας βοηθάει να χαλαρώνουμε, να γινόμαστε πιο δυνατοί αλλά και ικανότεροι να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις της ζωής. Επίσης, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας, καθώς και την διάθεση μας, λόγω των εδορφινών και της σεροτονίνης που παράγονται όταν αθλούμαστε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι ενδορφίνες είναι γνωστές και ως οι ορμόνες της ευτυχίας!

  • Να ελέγχουμε τις σκέψεις μας. Η πλειοψηφία των σκέψεων μας είναι αρνητική, αν θέλουμε όμως οι σκέψεις μας και η συμπεριφορά μας να αρχίσουν να γίνονται θετικές, θα πρέπει να αρχίσουμε να γεμίζουμε το μυαλό μας με πιο ενθαρρυντικές ιδέες. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την αυτοκριτική μας και να σταματήσουμε να αμφιβάλλουμε, βάζοντας οι ίδιοι τρικλοποδιά στον εαυτό μας. Τα βιβλία και τα βίντεο αυτοβελτίωσης θα πρέπει να γίνουν απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητας μας.

  • Να μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας. Συχνά γινόμαστε αυστηροί και μας λιθοβολούμε χωρίς λόγο. Αν στη θέση μας ήταν κάποιος φίλος μας σίγουρα θα του μιλούσαμε διαφορετικά και με περισσότερη αγάπη. Γιατί σε εμάς συμπεριφερόμαστε έτσι; Aς σταματήσουμε να μας βομβαρδίζουμε με αρνητικότητα και αυτομομφή. Ο εαυτός μας είναι ο καλύτερος μας φίλος, αν δεν συμφιλιωθούμε μαζί του δεν θα βρούμε την ευτυχία.
  • Να εμπιστευόμαστε τις ικανότητες μας. Όλοι κατέχουμε κάποιο ταλέντο ή κάποια ικανότητα. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι. Υπάρχει κάτι, το οποίο κανένας άλλος στον κόσμο, δεν θα το κάνει όπως εμείς. Οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν τα ταλέντα τους όμως και δεν τα χρησιμοποιούν. Η ευτυχία μας εξαρτάται από αυτά. Ας αρχίσουμε να ξοδεύουμε χρόνο σε αυτά που μας ευχαριστούν και είμαστε καλοί.
  • Να περιορίσουμε το στρες. Το άγχος / στρες είναι μία από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές. Ας προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε πράγματα που μας αγχώνουν, ώστε να δούμε πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Αν για παράδειγμα μας προκαλεί άγχος η δουλειά μας, η οποία δεν μας αρέσει αλλά δεν γίνεται και να παραιτηθούμε, ας σκεφτούμε πώς αλλιώς μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση; Πολλοί στρέφονται στο διαλογισμό και στη γιόγκα προκειμένου να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωησης.
  • Να ζούμε στο τώρα. Το άγχος ρουφάει την ενέργεια από το τώρα. Όπως έχει πει και ο Λάο Τσε «Αν νιώθεις θλιμμένος, ζεις στο παρελθόν. Αν είσαι ανήσυχος, ζεις στο μέλλον. Αν είσαι γαλήνιος, ζεις στο παρόν». Η ευτυχία βρίσκεται στο παρόν.
  • Nα περνάμε περισσότερο χρόνο με θετικούς ανθρώπους. Σταδιακά χρειάζεται να αρχίσουμε να κινούμαστε προς θετικούς ανθρώπους αφήνοντας πίσω τους αρνητικούς, ακόμα κι αν αποτέλουν μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Είναι προτιμότερο να διατηρούμε σχέσεις που μας είναι οικείες κι ας είναι τοξικές ή καλύτερα να δημιουργήσουμε καινούριες που συμβάλλουν στην ευτυχία μας;
  • Nα ενδυναμώνουμε τις στενές επαφές. Η ποιότητα των σχέσεων μας αντικατοπτρίζει και την ποιότητα της ζωής μας. Στους σημαντικούς άλλους, όπως οικογένεια, κολλητοί, σύντροφοι και παιδιά, ας τους δείχνουμε και ας τους λέμε πιο συχνά ότι κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή μας.
  • Να είμαστε πιο φιλικοί. Μπορεί να μην είμαστε πάντα σε θέση να απαλύνουμε μαγικά τον πόνο του άλλου, μπορούμε όμως, έστω και για λίγο, να τον κάνουμε να νιώσει λίγο καλύτερα. Συνήθως όταν είμαστε πιο ανοιχτοί και πιο φιλικοί, έλκουμε χαμόγελα και καλοσύνη ως αντάλλαγμα. Έτσι νιώθουμε κι εμείς καλύτερα.
  • Να βοηθάμε τους άλλους. Η βοήθεια δεν συμπεριλαμβάνει απαραίτητα μόνο χρήματα, αλλά χρόνο, συμπόνια, και δεξιότητα. Μέσα από τον εθελοντισμό ανακαλύπτουμε και τον εαυτό μας. Συνειδητοποιούμε τι έχει τελικά νόημα και αξία και αρχίζουμε να βρίσκουμε χαρά στα μικρά.
  • Να εμβαθύνουμε στη σχέση μας με την “Ανώτερη Δύναμη”. Δεν έχει σημασία που πιστεύει ο καθένας μας, το σημαντικό είναι να απομακρυνόμαστε ολο και περισσότερο από τον εγωκεντρισμό μας και να εστιάζουμε στο καλό του ευρύτερου συνόλου. Αυτό θα μας κάνει να δούμε διαφορετικά και τις αναποδιές της ζωής.
  • Να είμαστε ευγνώμονες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις ευλογίες μας. Αν αρχίσουμε να απαριθμούμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες, θα διαπιστώουμε πως η λίστα τελικά δεν είναι και τόσο μικρή. Θα συνειδητοποιήσουμε πόσο τυχεροί είμαστε, ακόμα κι αν πιστεύουμε πως δεν είμαστε.
Η ευτυχία είναι πράγματι επιλογή και υπό τον έλεγχο μας!

Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε μέρα ζούμε την τέλεια μέρα, παρά όμως τα δυσάρεστα γεγονότα που συμβαίνουν, εμείς επιλέγουμε πως να αντιδράσουμε κι αυτό είναι που τελικά κάνει τη διαφορά!

 

*Φωτογραφία από Mi Pham

 

Related Posts

2 thoughts on “Είναι τελικά η ευτυχία επιλογή;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *