ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Κάνε λάθη για να μάθεις!

να κάνεις λάθη
Έχω αποτύχει και μία και δύο και τρεις.

Έχω επαναπροσδιορίσει στόχους και διαδρομές άλλες τόσες! Έχω κάνει τόσα λάθη που έμαθα πλέον να τα αγαπώ και να μην μπορώ χωρίς αυτά!

Έχω μάθει να τα αναζητάω! Να χαίρομαι όταν τα κάνω και να μην απογοητεύομαι.

Τα λάθη ορισμένες φορές μας οδηγούν προς μία σωστότερη κατεύθυνση.

Το συνειδητοποίησα όταν έκατσα να μετρήσω τις αποτυχίες μου και  είδα ότι είναι πολλές! Έπειτα προσπάθησα να μετρήσω τις επιτυχίες μου – και μικρές και μεγάλες – και συνειδητοποίησα επίσης ότι είναι πολλές! Στην προσπάθεια μου, λοιπόν, να καταλάβω πώς οδηγήθηκα ως εκεί, κατάλαβα ότι όλα γίνονται βήμα – βήμα!

Όπως είπε και μία αγαπημένη μου φίλη, – όταν τη ρώτησα για τη δική της συνταγή επιτυχίας – , “Δεν υπάρχει μυστικό ή κάποια συνταγή. Είναι κάτι που έρχεται σταδιακά και  δεν το καταλαβαίνεις“.

Η επιτυχία χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι κι όταν τη φτάσεις, δεν την συνειδητοποιείς! Ο δρόμος που έχει προηγηθεί, έχει υπάρξει μακρύς και τα βήματα  σου αργά και σταθερά. Η επιτυχία είναι ένα μέρος όπου οδηγούνται αναπόφευκτα, όλες οι προσπάθειες που έχεις κάνει, αρκεί να μην εγκαταλείψεις!

Μη φοβάσαι τα λάθη. Σε βοηθάνε να γίνεις καλύτερος.

Είναι οι καλοί σου δάσκαλοι. Φροντίζουν για τη βελτίωση σου. Αποδέξου τα. Μην κατακρίνεις τον εαυτό σου όταν κάνει λάθη. Είναι φυσιολογικό να κάνεις λάθη, όταν θες να μάθεις. Πώς αλλιώς; Να λες δεν πειράζει και να προχωράς.

Μετά το λάθος, προχωράς αλλιώς!

Δεν είσαι ο ίδιος με αυτόν που ήσουν πριν. Σκέψου το και θα δεις ότι έχω δίκιο. Ακόμα κι αν επαναλάβεις το ίδιο λάθος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τη δεύτερη φορά που κάνεις το ίδιο λάθος, δεν βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση που βρισκόσουν την πρώτη. 

Τα λάθη αποτελούν την εφαρμογή της θεωρίας.

Είναι η πρακτική σου κι όταν εφαρμόζεις κάτι για πρώτη φορά, είναι λογικό να κάνεις λάθη και μάλιστα πολλά. Μην τα αποφεύγεις, λοιπόν και μην ντρέπεσαι γι’αυτά. Να τα αναγνωρίζεις με υπερηφάνεια! Να φουσκώνεις σαν παγώνι όταν μιλάς γι’αυτά. Τα λάθη αποτελούν αξία ανεκτίμητη!

Τα λάθη και οι αποτυχίες χτίζουν το ποιος είσαι!

Όπως είπε και ο Τόμας Έντισον μετά από μια σειρά αποτυχιών: “Δεν απέτυχα. Απλά εντόπισα 10 χιλιάδες τρόπους που δεν δούλεψαν“.  Όλα είναι θέμα οπτικής και τα λάθη είναι σημαντικότερα από τις επιτυχίες, διότι χωρίς αυτά, η επιτυχία δεν θα είχε ούτε την αίγλη, ούτε το νόημα, ούτε το αίσθημα της ικανοποίησης και της ανακούφισης που έχει όταν επιτέλους τα καταφέρνεις.

Αναθεώρησε, αγάπησε και αναζήτησε τα λάθη σου! Να νιώθεις περήφανος όταν τα κάνεις και να προβληματίζεσαι όταν δεν. Αυτά θα σε οδηγήσουν στον προορισμό σου.

 

*Φωτογραφία από Brett Jordan

 

Related Posts

2 thoughts on “Κάνε λάθη για να μάθεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *