ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ντουμπρόβνικ: Δαλματικός Αέρας

Διακοπές στο Ντουμπροβνικ
Διακοπές στο Ντουμπρόβνικ

Tο διαμάντι της Αδριατικής, που αποτέλεσε το King’s Landing στο Game of Thrones για 10 συναπτά έτη. Πάντα ήθελα μια μέρα να το επισκεφτώ, ώστε να σχηματίσω τη δική μου άποψη, για το αν είναι τόσο όμορφο, όσο δείχνει, κι αν πρόκειται πράγματι για διαμάντι!

Τον Απρίλιο του 2018, ανέβηκα στο αεροπλάνο και σε λιγότερο από δύο ώρες προσγειώθηκα στο Ντουμπρόβνικ! Θυμάμαι ακόμα την εικόνα από το παράθυρο του αεροπλάνου, καθώς πλησιάζαμε στο αεροδρόμιο. Ένας ουρανός συννεφιασμένος, οι πρώτες ηλιακτίδες ίσα που αχνοφαίνονταν, τα τιρκουάζ νερά της θάλασσας είχαν σκουρύνει αρκετά και σε συνδυασμό με τα βράχια έκαναν το τοπίο εντυπωσιακό! Πίστεψα ότι θα περνούσα πολύ ωραία. Κι όπως έγινε! 30 άγνωστοι μεταξύ μας, φτιάξαμε το καλύτερο παρεάκι, για να περάσουμε 4 υπέροχες μέρες, λες και γνωριζόμασταν χρόνια.

Σημαντικό: Τα καλύτερα σενάρια γράφονται εντελώς απρόσμενα και τυχαία.

Ποια εποχή να πάτε

Τονίζω τον μήνα Απρίλιο επίτηδες, επειδή θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους μήνες για να πραγματοποιήσει κάποιος αυτό το ταξίδι κι από θέμα καιρού, αλλά και τουρισμού!

Το Ντουμπρόβνικ είναι ένα μέρος, του οποίου ο τουρισμός, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια κατά 24%, λόγω των γυρισμάτων της σειράς του Game of Thrones!

Ήδη από τον Απρίλιο έχει αρκετό τουρισμό, ο οποίος κατα τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται  ακόμα περισσότερο! Μέσα στα τείχη της πόλης, γίνεται το αδιαχώρητο! Οπότε προκειμένου να είστε άνετα και να το ευχαριστηθείτε, καλύτερα να μην πάτε καλοκαίρι!

Tι να δείτε!

Αξίζει να περπατήσετε πάνω στα τείχη της πόλης, για να δείτε και τη θέα. Άλλωστε αυτό είναι και το highlight του Ντουμπρόβνικ. Φυσικά δεν είναι δωρεάν, υπάρχει είσοδος της τάξης των 15 – 20 ευρώ / άτομο. Aξίζει όμως πραγματικά, οπότε μην το σκεφτείτε καθόλου! Καλύτερα να κάνετε τη διαδρομή πάνω στα τείχη ή πολυ πρωί ή προς το απόγευμα. Πρόκειται για αρκετά μεγάλη διαδρομή και δεν ενδείκνυται όταν ο ήλιος είναι αρκετά ζεστός.

Γνωρίζατε ότι η  παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO;

Τα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι πανέμορφα και για φωτογραφίες και για να τα θαυμάσεις! Αν είστε φαν του Game of Thrones, δεν θα τα χορταίνετε, καθώς θα αναγνωρίσετε πολλά τοπία και πολλές σκηνές από τη σειρά. Το Ντουμπροβνικ είναι μια πόλη που ερωτεύεται κανείς αμέσως και δεν ξεχνά εύκολα!

Έχει αρκετά ωραία μπαράκια μέσα στην παλιά πόλη και ένα πολύ ωραίο κλαμπ, στην άλλη άκρη της πύλης, στο οποίο πληρώνουν είσοδο μόνο οι ξένοι! Θα πρότεινα να το επισκευτείτε, αν είστε μεγάλη παρέα και θέλετε να δείτε πως διασκεδάζουν οι Κροάτες.

Επίσης, μην παραλείψετε να ανεβείτε στο υψηλότερο σημείο του Ντουμπρόβνικ, που είναι το τελεφερίκ. Εκεί έχει και μια καφετέρια – εστιατόριο, όπου αν βρείτε να κάτσετε  λόγω του πανικού που γίνεται, θα βλέπετε πιάτο όλο το Ντουμπρόβνικ.

Αποφύγετε τα ταξί

Τα ταξί στο Ντομπρουβνικ είναι πανάκριβα, γι’αυτό μην κάνετε το λάθος να τα χρησιμοποιήσετε. Καλύτερα Uber, τα οποία έρχονται αμέσως και η τιμή είναι κατά 70% φθηνότερη . Επίσης, αν είστε πολλά άτομα, μπορείτε να παραγγείλετε μεγάλο Uber – που βγαίνει αρκετά πιο οικονομικό.

Ώρα για φαγητό

Το φαγητό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει κάποιο φαγητό ή γλυκό, για το οποίο να φημίζεται! Κι ούτε θυμάμαι να έφαγα κάπου πολύ καλά, ώστε να αξίζει να το προτείνω. Αποφύγετε τα πολύ τουριστικά κι όλα τα υπόλοιπα λίγο – πολύ μοιάζουν.

Ώρα για βόλτα και ημερήσια εκδρομή

Θυμάμαι, όμως το ιστοπλοϊκό που νοικιάσαμε, και κάναμε μια μίνι κρουαζιέρα στα κοντινά νησιά με τελικό προορισμό το Λόπουντ (Lopud). Μην ανησυχείτε αν δεν ξέρει κάποιος από την παρέα από ιστιοπλοϊα, νοικιάζετε μαζί και τον καπετάνιο! Η διαδρομή είναι πολύ ωραία. Στο νησί Λόπουντ, υπάρχει η παραλία Sunj Beach, την οποία αξίζει να επισκευτείτε. Μπορείτε να πατε εκεί, είτε περπατώντας – είναι περίπου 45 λεπτά περπάτημα από το λιμάνι – είτε με μικρό αμαξάκι σαν του γκολφ. Είναι ρηχή η θάλασσα και μοιάζει πολύ με Ελλάδα, αξίζει όμως η πεζοπορία ως εκεί.

Το Ντουμπροβνικ είναι μικρή πόλη και δεν χρειάζεται παραπάνω από δύο μέρες.

Road tripping

Αν σας αρέσει όμως το road tripping, μπορείτε να πεταχτείτε και λίγο Μαυροβούνιο και πιο συγκεκριμένα στο Κότορ (Kotor)  και στην Μπούντβα (Budva).

Mαυροβούνιο

Ο κόλπος του Κότορ είναι αρκετά εντυπωσιακός και η παλιά πολή πανέμορφη. Οι άνθρωποι χαλαροί, χαμογελαστοί και με αρκετό χιούμορ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που έβγαλαν και τον γνωστό δεκάλογο που απεικονίζει τη φιλοσοφία τους για τη ζωή!

  1. Ο άνθρωπος γεννιέται κουρασμένος και ζει για να ξεκουραστεί.
  2. Να αγαπάς το κρεβάτι σου, όσο αγαπάς τον εαυτό σου.
  3. Να ξεκουράζεσαι κατα τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορέσεις να κοιμηθείς το βράδυ.
  4. Μην εργάζεσαι – η εργασία σκοτώνει.
  5. Αν δεις κάποιον να ξεκουράζεται, βοήθησέ τον.
  6. Δούλεψε όσο λιγότερο μπορείς και δώσε όλη τη δουλειά που μπορείς σε κάποιον άλλον.
  7. Κανένας δεν πέθανε από την ξεκούραση.
  8. Η εργασία προκαλεί ασθένειες – μην πεθάνεις νέος.
  9. Αν είναι επείγουσα ανάγκη να δουλέψεις, κάθισε, περίμενε και θα δεις ότι θα σου περάσει.
  10. Όταν βλέπεις ανθρώπους να τρώνε και να πίνουν, πλησίασε τους. Όταν τους βλέπεις να δουλεύουν, μην τους ενοχλείς.

Μην μου πείτε ότι δεν τους συμπαθήσατε ήδη; Οι άνθρωποι εκεί, έχουν πιάσει το νόημα της ζωής!  Στην αρχή είναι εύκολο να παρεξηγήσει κάποιος το χιούμορ τους, στην πορεία όμως το συνηθίζει.

H Μπούτβα είναι επίσης παραθαλάσσια, με ένα  άλλο στυλ όμως, τελείως διαφορετικό. Το 1979, χτυπήθηκε από σεισμό και το μεγαλύτερο τμήμα της παλιάς πόλης, καταστράφηκε. Σχεδόν όλα τα κτίρια, αναδομήθηκαν στην αρχική τους μορφή.  Αν επισκευτείς την παλιά πόλη λοιπόν, θα πάθεις πλάκα! Εκεί που νομίζεις ότι τα σπίτια είναι ερείπια και εγκαταλελειμμένα, ανακαλύπτεις ότι οι άνθρωποι ζουν ακόμα μέσα.

Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Ξόδεψα μόνο μία μέρα στην κάθε πόλη, και πέρασα και λίγο από Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με μία στάση στην Τρέμπινιε, όπου την πόλη αυτή διασχίζει ο ποταμός Τρεμπίσνιτσα.  Πρόκειται για ένα εξίσου ωραίο μέρος,  με την πλατεία να μου θυμίζει πλατεία ελληνικού χωριού, με τον κλασικό πλάτανο στη μέση.

Στην πόλη Τρέμπινιε, έφαγα μία από τις πιο ωραίες και πιο φτηνές τυρόπιτες της ζωής μου! Ήταν πραγματικά έκπληξη.

Γενικότερα,  το Μαυροβούνιο και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, είναι πιο οικονομικές πόλεις από το Ντουμπρόβνικ. Καλώς ή κακώς, η σειρά του Game of Thrones, ανέδειξε πολύ την Κροατία και ειδικότερα το Ντουμπρόβνικ, επηρεάζοντας δυστυχώς και τις τιμές του.

Οι κάτοικοι και στις τρεις χώρες είναι αρκετά φιλόξενοι, πρόσχαροι και γεμάτοι χιούμορ.  Μου θύμιζαν αρκετά εμάς και στην τρέλα και στο γέλιο.

Δαλματικές ακτές και φύγαμε!

*Φωτογραφία από Morgan 

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *