ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Βουτιά στην άβυσσο!

αδιέξοδα που βυθιζόμαστε

Εκφράζουμε την άποψη μας για ο,τιδήποτε και κρίνουμε πολύ εύκολα τα αδιέξοδα που βρίσκονται φίλοι. Τί γίνεται όμως με εκείνα τα αδιέξοδα που βυθιζόμαστε οι ίδιοι, ψάχνοντας το τέρμα; Ποιο τέρμα; Ένα τέρμα! Κάτι που να υποδεικνύει ότι φτάνει το τέλος. Ο καθένας ψάχνει το προσωπικό του τέρμα, στο αδιέξοδο που μπλέκεται.

Η αλήθεια είναι πάντως, πως κάποια αδιέξοδα, μοιάζουν με πηγάδια και οδηγούν όλο και πιο βαθιά.

Κι ενώ νομίζουμε ότι το τέρμα δεν είναι μακριά, κατεβαίνουμε όλο και πιο κάτω, ανακαλύπτοντας πως τελικά προχωράει κι άλλο!

Αν δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους εαυτούς μας στην παραπάνω κατάσταση, σίγουρα θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιον φίλο μας, όπου έχουμε αναρωτηθεί αμέτρητες φορές : «Μα καλά, πόσο χαμηλά πρέπει να φτάσει για να μπορέσει επιτέλους να δει;».

Και η απάντηση είναι: «Τόσο χαμηλά, όσο αντέχει!», διότι ο πάτος είναι υποκειμενικός και όχι αντικειμενικός. Εξαρτάται από την υπομονή του καθενός, την προσωπική του αντοχή, τις προσπάθειες που έχει συνηθίσει να κάνει, το πόσες ευκαιρίες είναι διατεθειμένος να δώσει και  το πόσο δυνατός είναι για να αντιληφθεί ότι όσο πιο χαμηλά κατεβαίνεις, τόσο πιο δύσκολα ανεβαίνεις!

Κι όσο και αν προσπαθούμε εμείς να βοηθήσουμε, με όλη την καλή μας θέληση και αγάπη, δυστυχώς δε γίνεται τίποτα. Ούτε κι εμάς τους ίδιους, θα μπορούσε κάποιος να μας βοηθήσει, αν δεν βλέπαμε οι ίδιοι. Συνήθως θεωρούμε πως ο άλλος δεν καταλαβαίνει ή δε ξέρει. Στην πραγματικότητα όμως, μήπως δεν καταλαβαίνουμε ή δε βλέπουμε εμείς;

O καθένας μας έχει τις δικές του αντοχές, τα δικά του όρια και κριτήρια. Το δικό του πάτο που πρέπει να πιάσει για να συνειδητοποιήσει πως εδώ είναι το τέρμα. Για άλλους μας, αυτό το τέρμα βρίσκεται ψηλότερα, για άλλους χαμηλότερα. Για άλλους η βουτιά διαρκεί πολύ και για άλλους λίγο! 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως όσο πιο βαθιά πηγαίνουμε, τόσο απομακρυνόμαστε από το φως, συνηθίζοντας το σκοτάδι! Κι έχοντας συνηθίσει το σκοτάδι, πώς ακριβώς περιμένουμε να βγούμε από το πηγάδι;

 

*Φωτογραφία από  Derek Owens

Δες το σχετικό βίντεο εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *