ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Last Day… εσείς τί θα κάνατε;

τι θα έκανες την τελευταία σου μέρα

Ακούς συνέχεια τη φράση «να ζεις τη κάθε σου μέρα σαν να ήταν η τελευταία!». Και λοιπόν; Αναρωτιέσαι κάθε μέρα τι θα έκανες την τελευταία σου μέρα;

Όλοι γνωρίζουμε την παραπάνω φράση, τις περισσότερες φορές όμως είναι δύσκολο να την τηρούμε κάθε μέρα! Ιδίως όταν λίγο πριν σχολάσουμε, ζητήσει ο προϊστάμενος να δουλέψουμε υπερωρίες γιατί δε βγαίνει το project, τι απαντάμε τότε; Η καλύτερα τί λέμε από μέσα μας ” Σκέψου τι θα έκανες την τελευταία σου μέρα και φύγε!”.

Διότι, αν όντως ζούσαμε όλοι, την κάθε μέρα σαν να ήταν η τελευταία, θα υπήρχε κάποιος που να ήθελε να την περάσει δουλεύοντας; 

Από τη μία, είναι δύσκολο να συμπεριφερόμαστε καθημερινά σαν να μην υπάρχει αύριο και μοιάζει κάπως απαισιόδοξο και από την άλλη είναι παράδοξο να θεωρούμε ότι οι άφθονες μέρες είναι δεδομένες, αναβάλλοντας έτσι συνεχώς τη ζωή μας και τις διάφορες καταστάσεις!

12 άτομα διαφορετικών ηλικιών υποβλήθηκαν στις εξής δύο ερωτήσεις :

  • Αν η αυριανή μέρα ήξερες ότι είναι η τελευταία, τι θα έκανες;
  • Και αν είχες μια επιθυμία που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί (ξέροντας πως η τελευταία σου μέρα είναι αύριο) ποια θα ήταν;

Πρόκειται για διαφορετικούς χαρακτήρες, με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, διαφορετική οικογενειακή και οικονομική κατάσταση. Οι απαντήσεις τους έχουν μεταφερθεί ακριβώς όπως τις έδωσαν:

Άντρας ετών 64: Έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι βουνά ραχούλες… Και αν είχα μια επιθυμία θα ήταν να μου φέρουν τη Beyonce ή κάποια παρόμοια από αυτές που βλέπω στη τηλεόραση!

Γυναίκα ετών 60: Θα πήγαινα ημερήσια εκδρομούλα με την οικογένεια μου και μετά θα γύριζα αργά το βράδυ σπίτι μου για να προετοιμαστώ. Τελευταία μου επιθυμία να παντρέψω το παιδί μου.

Γυναίκα ετών 24: Δε θα προλάβαινα να κάνω και πολλά… Θα ζητούσα να έχω άλλη μια μέρα!

Άντρας ετών 30: Θα έλεγα όσα είχα να πω – και καλά και άσχημα – σε συγγενείς και φίλους και μετά θα πήγαινα σε μια παραλία με καλή παρέα να λιώσω εκεί! Τελευταία μου επιθυμία να γίνουν επιτυχίες τα τραγούδια που γράφω!

Γυναίκα ετών 33: Θα ήθελα να περάσω τη τελευταία μου μέρα γελώντας. Τη φαντάζομαι σαν γιορτή μαζί με τους συγγενείς μου, όπως κάναμε όταν ήμουν μικρή σε διάφορα γλέντια! Μια επιθυμία μου θα ήταν να παρευρίσκονταν σε αυτή τη γιορτή και άτομα τα οποία δε βρίσκονται πλέον κοντά μου…

Άντρας ετών 40: Θα έδινα ό,τι έχω και δεν έχω σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επιθυμία μου να μετατρέψω την Τετάρτη σε Κυριακή, ώστε να υπάρχουν δύο Κυριακές και να σπάει η εβδομάδα.

Γυναίκα ετών 31: Θα πήγαινα εκδρομή σε μια εξωτική παραλία με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Τελευταία μου επιθυμία να γεννήσω το παιδί μου.

Άντρας ετών 44: Δε θα κοιμόμουν το βράδυ και θα ήθελα να δω την ανατολή με τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Επιθυμία μου να μην ήταν η τελευταία μου μέρα…

Γυναίκα ετών 41: Θα άραζα στη θάλασσα πίνοντας καφέ και τρώγοντας ένα κιλό παγωτό εφόσον δε θα χρειαστεί να κάνω δίαιτα ξανά! Επιθυμία μου; Χμμ…. Τη Νέα Υόρκη την προλαβαίνω; Όχι εε; Ε τότε δείπνο με το Ρουβά!

Γυναίκα ετών 28: Πίνοντας κρασί με παρέα και φιλοσοφώντας. Θα ήθελα να βρουν όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα εκείνο που ψάχνουν.

Γυναίκα ετών 62: Θα έκανα σεξ… και θα επιθυμούσα να μην υπάρχει φτώχεια και οι νέοι άνθρωποι να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους!

Άντρας ετών 21: Θα εκπλήρωνα κάθε τελευταία μου επιθυμία με τους ανθρώπους που αγαπώ και θα τους έλεγα πράγματα που δεν τολμώ να πω καθημερινά όπως σ’αγαπώ και συγγνώμη! Να ζήσω άλλη μια ζωή γεμάτη όμορφες στιγμές!

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση του καθενός είναι ιδιαίτερη και μοναδική.

Η ζωή πράγματι είναι πολύ μικρή και μικραίνει ακόμα περισσότερο όταν δε ζούμε γεμάτα και ποιοτικά – όπως μπορεί να ορίσει ο καθένας μας τη δική του ποιότητα και ποσότητα! Κάθε βράδυ θεωρούμε δεδομένο πως η αυριανή μέρα θα υπάρξει για να διεκδικήσουμε τις ευκαιρίες που χάσαμε σήμερα…

Είναι δύσκολο συνέχεια να ζούμε σαν να ήταν όντως η τελευταία μας μέρα, μπορούμε όμως κάθε μέρα να τη περνάμε λέγοντας και πράττοντας εκείνα που θέλουμε και να μην αφήνουμε τις ευκαιρίες να μας προσπερνάνε και να χάνονται! Γιατί κάθε ευκαιρία, κάθε ημέρα, κάθε πράξη είναι μοναδική.

Κάτι που μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε σήμερα, για ποιο λόγο να το αφήσουμε για αύριο;

*Φωτογραφία από Stephen Leonardi 

Related Posts

2 thoughts on “Last Day… εσείς τί θα κάνατε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *