ReadmebyEleni

Μια αγκαλιά… αρκεί;

agkalia Αρκεί και παρά αρκεί! Σύμφωνα με μία μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν των Η.Π.Α, το άγγιγμα των συντρόφων καταπραΰνει το στρες! Γυναίκες, οι οποίες κατατάσσονται στη κατηγορία των ευτυχισμένων συζύγων, επιλέχθηκαν για να πάρουν μέρος στη μελέτη. Τους προκλήθηκε επίτηδες ένα νευρολογικό σύμπτωμα-στρες, για να δουν έπειτα πως θα αντιδρούσε ο οργανισμός τους στο άγγιγμα.


Και πράγματι, μόλις οι σύζυγοι τους τους έπιασαν το χέρι, το στρες μειώθηκε αμέσως! Και μάλιστα, παρατηρήθηκε διαφορά σε σχέση με το άγγιγμα ξένων ατόμων. « Η χειρονομία αυτή οδηγεί στη καταπολέμηση του στρες, διότι ο εγκέφαλος και το σώμα δε χρειάζεται να κοπιάσουν άλλο εναντίον της εξωτερικής απειλής!», όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.

Πόσες φορές μας έχει τύχει, λοιπόν, να νιώσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες μιας τέτοιας αγκαλιάς; Φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική, ειδικά μετά από μία κουραστική και γεμάτη μέρα. Δυστυχώς όμως, με τις τόσες υποχρεώσεις που έχουμε πλέον και τρέχουμε όλο το 24ωρο σαν τρελοί, ξεχνάμε τα βασικά… τα απλά… τα καθημερινά πράγματα που θα μας χαρίσουν στιγμές γαλήνης και ευτυχίας! Αν σκεφτούμε την ηρεμία που νιώθουμε μέσα στην αγκαλιά του συντρόφου μας και το ταξίδι που κάνει η ψυχή μας όταν είμαστε εκεί, ίσως να την αναζητούσαμε πιο συχνά.

Υπάρχουν πολλά είδη αγκαλιάς. Αγκαλιάσματα ουδέτερα… ζεστά… χλιαρά… αγκαλιάσματα που μας απογειώνουν, αγκαλιάσματα που μας προσγειώνουν και αγκαλιάσματα που εύχεσαι, αν γινόταν, να έμενες για πάντα εκεί! Είναι εκείνα τα αγκαλιάσματα που νιώθεις ότι το σώμα σου έχει φτιαχτεί για να ταιριάξει απόλυτα στο σώμα του άλλου, ότι κουμπώνει μέσα σε αυτό δημιουργώντας έτσι ένα σχήμα διαφορετικό, ένα σχήμα τόσο τέλειο που δε χρειάζεται κάτι άλλο να το συμπληρώσει… Είναι από εκείνες τις λίγες φορές, που υπάρχει τόση αρμονία σε μία μικρή πράξη… σε μία μόνο αγκαλιά. Μια αγκαλιά αρκετή για να διώξει όλες τις έγνοιες, όλα τα προβλήματα και να τα ανταλλάξει με την ασφάλεια και με τη σιγουριά ότι δεν είσαι μόνος σου εκεί έξω!

Όπως και να έχει πάντως, κάθε αγκαλιά είναι διαφορετική, ιδιαίτερη και έχει να προσφέρει κάτι…. Διότι, οι άνθρωποι όταν αγκαλιάζονται ανταλλάσσουν σιωπηλά τα αισθήματά τους…. χωρίς λόγια… δε μοιράζονται λέξεις αλλά ουσία! Η γλώσσα μπορεί να πει πολλά, το μυαλό να σκεφτεί άλλα, το σώμα όμως δε μπορεί να κρυφτεί… θα προδοθεί και ο αποδέκτης της αγκαλιάς θα το νιώσει.

Από την εμπειρία που αποκτάμε από τα διάφορα αγκαλιάσματα στη πορεία της ζωής μας, μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε πότε μια αγκαλιά μας αρκεί και πότε είναι η ιδανική! Πότε είναι αυτή που ψάχνουμε και πότε όχι! Πότε θα μας προκαλέσει ανακούφιση, πότε πόνο και πότε δε θα μας προκαλέσει απολύτως τίποτα! Πότε, ενώ το μυαλό μας θα μας λέει να φύγουμε, εκείνη η αγκαλιά θα μας φωνάζει να μείνουμε!

Το σίγουρο πάντως, σύμφωνα και με τους ειδικούς, είναι πως όταν βρίσκουμε τέτοιες αγκαλιές καλά θα κάνουμε να τις εκμεταλλευόμαστε καθημερινά, εφόσον μας κάνουν τόσο καλό! Και αν καμιά φορά ξεχνιόμαστε, ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε πόσο μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί μια αγκαλιά! Και αν έχουμε νεύρα ή έχουμε τσακωθεί με το σύντροφό μας, ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο τον εγωισμό μας και ας δοκιμάσουμε μια αγκαλιά… όχι τίποτα άλλο να δούμε και πόσο αληθεύει η διαπίστωση των ειδικών!

Εσείς τι κάνετε λοιπόν? Ακόμα διαβάζετε το άρθρο; Αγκαλιαστείτε !!!!!!!

 

One thought on “Μια αγκαλιά… αρκεί;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll To Top