ReadmebyEleni

Ποιος παράγοντας μας κάνει ελκυστικούς;

KissingSexyCoupleΕίναι εκείνος ο παράγοντας που έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας!

Οι άνθρωποι συνήθως έλκονται για αμέτρητους λόγους! Mας ελκύουν όμως περισσότερο άνθρωποι, οι οποίοι φαίνεται να μας καταλαβαίνουν συναισθηματικά!

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται πλέον και από μία μελέτη που έγινε στην εφημερίδα PNAS! (http://www.pnas.org/content/early/2016/03/30/1516191113 ).

Μας ελκύουν εκείνοι, των οποίων τα συναισθήματα μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα – κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε “ταίριασμα” των νευρικών κυκλωμάτων!

«Είναι σημαντικό για μια επιτυχημένη κοινωνική συναναστροφή, να είσαι σε θέση να αντιλαμβάνεσαι τις προθέσεις και τα συναισθήματα του άλλου!», αναφέρει η Silke Anders, καθηγήτρια  Κοινωνικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Lübeck.

«Για να πετύχουν οι σύντροφοι ένα κοινό στόχο,  θα πρέπει να καταλαβαίνουν διαρκώς  τις προθέσεις του συντρόφου τους και το κίνητρό του, να προβλέπουν τη συμπεριφορά του άλλου και να προσαρμόζουν τη δική τους συμπεριφορά αντίστοιχα!»

Η Anders  και η ομάδα της, θέλησαν να μάθουν, αν πράγματι υπάρχει κάποιος νευρικός μηχανισμός, που να τονίζει την ικανότητα κάποιου να διαβάζει τα συναισθήματα των άλλων και έτσι να γίνεται πιο ελκυστικός σε αυτούς! Έβαλαν, περίπου 90 άτομα, να παρακολουθήσουν ένα βίντεο από γυναίκες που αντιμετώπιζαν συναισθήματα φόβου ή λύπης! Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, ζητήθηκε από όσους συμμετείχαν στη μελέτη, να κρίνουν πως ένιωθαν αυτές οι γυναίκες και πόσο πεπεισμένοι ήταν ότι τις είχαν διαβάσει σωστά! Οι μελετητές μέτρησαν επίσης και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου  κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι όσο πιο σίγουρος ήταν ο άλλος ότι είχε διαβάσει σωστά μια γυναίκα, τόσο πιο ελκυστικός γινόταν σε εκείνη! Τα υψηλά επίπεδα σιγουριάς και έλξης συνδυάστηκαν επίσης, με μεγαλύτερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου, που επεξεργάζεται την επιβράβευση!

Η ικανότητα, λοιπόν, να διαβάζουμε κάποιον με επιτυχία ενεργοποιεί το σύστημα επιβράβευσης του εγκεφάλου και κινητοποιεί την έλξη!

«Το πιο απίστευτο και ενδιαφέρον από όλα, είναι ότι όλο αυτό φαίνεται να εξαρτάται και από τον εγκέφαλο του παραλήπτη αλλά και του αποστολέα, και από το πόσο καλά ταιριάζουν μεταξύ τους!», υπογραμμίζει η Anders.

«Εάν για παράδειγμα, τα σήματα που στέλνει ο αποστολέας είναι λύπη ή φόβος, και μπορέσει ο εγκέφαλος του παραλήπτη να τα επεξεργαστεί σωστά, θα ενεργοποιηθεί αμέσως το σύστημα επιβράβευσης και θα γίνει ελκυστικός στον αποστολέα!»

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλος κάποιου που έχει δυσκολία να διαβάσει τα συναισθήματα των άλλων, διαφέρει από τον εγκέφαλο εκείνου που είναι πολύ καλός σε αυτό! Αν η επικοινωνία μεταξύ δύο ατόμων, δε λειτουργεί όπως είναι αναμενόμενο, δε σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν, αλλά πολύ απλά ότι το “λεξιλόγιο” των νευρώνων τους δεν είναι ακόμα αρκετά πλούσιο!»

Σύμφωνα με την Anders, παραμένει ακόμα άγνωστο αν, το να διαβάζουμε τους άλλους, μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί, και δήλωσε πως θα ήθελε να κάνει εκτενέστερες μελέτες!

Σύμφωνα με εμένα πάντως, όλο αυτό το αποκτάς εμπειρικά και όσο το καλλιεργείς, τόσο το αναπτύσσεις! Και όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο άρθρο, να σε θέλει και το μυαλό μου! Και όταν βρίσκουμε ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε αυτή την ιδιαίτερη σύνδεση, ας κάνουμε τα πάντα για να τους κρατήσουμε!

Γιατί το να με διαβάζεις και να σε διαβάζω με κλειστά μάτια είναι απλά μαγικό!

Πηγή: http://time.com/4280521/what-causes-attraction/   (Alexandra Sifferlin)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll To Top