ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Μήπως ο άνθρωπος αλλάζει;

ο άνθρωπος αλλάζει

«Μπαα… ο άνθρωπος δεν αλλάζει! Μαα… Αλλάζει ο λύκος τρίχωμα; Δεν αλλάζει.» Έτσι λέει η παροιμία, έτσι λέει και η πλειοψηφία, ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει.

Ένας μικρότερος αριθμός βέβαια, ισχυρίζεται ότι ναι μεν ο άνθρωπος δεν αλλάζει, μπορεί όμως να βελτιώσει κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του. Σε αυτή την περίπτωση δε μιλάμε για αλλαγή, αλλά για την πιθανότητα να υπάρξει κάποια μικρή βελτίωση. Και τέλος, ένας ακόμη μικρότερος αριθμός φωνάζει πως ο άνθρωπος αλλάζει! 

Αρκεί να το αντιληφθεί από μόνος του ότι χρειάζεται αλλαγή.

Να είναι σε θέση να δει πραγματικά αυτό που δεν του αρέσει και να μπορέσει να το απομακρύνει. Σαν να αλλάζεις ένα παλιό ρούχο. Το βγάζεις και το πετάς. Δεν το βγάζεις, για να το μπαλώσεις και να το ξαναφορέσεις. Το αφαιρείς τελείως. Όσο δύσκολο κι αν είναι να αντέξεις τη γύμνια σου.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό, στην αρχή να μην αντέξεις τη θέα. Είναι στη φύση μας άλλωστε, μερικές φορές να επικαλούμαστε την άρνηση μπροστά στη θέα του πρωτόγνωρου. Είναι δύσκολο να μην προσπαθήσεις ακαριαία να καλυφθείς, με το ρούχο που μόλις έβγαλες και να αντέξεις να φορέσεις το καινούριο.

Ο δρόμος προς την αλλαγή δεν είναι εύκολος.

Θέλει προσπάθεια, όχι τόσο για να αλλάξεις, όσο για να καταλάβεις πραγματικά ότι πρέπει να αλλάξεις και τί πρέπει να διορθωθεί. Αν φτάσεις ως εκεί, – να δεις και όχι να νομίζεις ότι είδες – , μετά παιχνιδάκι. Οι περισσότεροι όμως δε φτάνουμε ούτε μέχρι τη μέση αυτού του δρόμου, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι δεν αλλάζουμε. Οι λόγοι που δε φτάνουμε είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, αν και η ουσία στο τέλος μένει πάντα ίδια: δε θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε!

Γιατί αν θέλουμε τελικά, μπορούμε να αλλάξουμε!

Όλοι αλλάζουμε και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο, και εξωτερικά και εσωτερικά. Μόνο που η εξωτερική αλλαγή είναι πιο εύκολη και πιο άμεση και είναι κάτι που όλοι έχουμε υποστεί και θα υποστούμε με το πέρασμα του χρόνου. Η εσωτερική αλλαγή όμως θέλει δουλειά, πολλή δουλειά και κυρίως από εμάς τους ίδιους.

Η αλλαγή είναι μέσα στους όρους της ζωής.

Όλα αλλάζουν! ‘Αρα αλλάζουμε και εμείς με τη σειρά μας. Αλλάζουμε, καθώς αλλάζουν οι φάσεις της ζωής μας. Κι όσο είμαστε μικρότεροι αυτό γίνεται πιο ήπια και ίσως γι’ αυτό δεν το αντιλαμβανόμαστε τόσο. Μεγαλώνοντας αλλάζουμε τρόπο σκέψης, ακόμα και τρόπο αντιμετώπισης. Oι εμπειρίες που ζούμε, οι δύσκολες καταστάσεις, τα διάφορα συναισθήματα που βιώνουμε, μας αλλάζουν. Όλοι έχουμε αλλάξει από όταν θυμόμαστε τον εαυτό μας.

Σημασία έχει να βρούμε τι χρειάζεται αλλαγή σε εμάς κι όχι στους άλλους.

Σημασία έχει να μην περιμένουμε την αλλαγή να έρθει αλλά να βαδίσουμε εμείς προς αυτήν. Να δούμε τον εαυτό μας, με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του. Σημασία έχει να ανακαλύψουμε ποιά ελαττώματα δε μας βοηθούν, χωρίς εγωισμό και χωρίς να εθελοτυφλούμε.

Αλλαγή έξω μας και μέσα μας. Aλλαγή παντού. Και ναι, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, όπως άλλωστε αλλάζουν όλα γύρω μας!

*Φωτογραφία από Ross Findon 

 

Related Posts

One thought on “Μήπως ο άνθρωπος αλλάζει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *